Ino agencija posetila univerzitete u Milanu

Ino agencija posetila univerzitete u Milanu

OD 5. DO 8. SEPTEMBRA 2016. DEO TIMA INO AGENCIJE BORAVIO JE U MILANU I SASTAO SE SA PARTNERIMA I SARADNICIMA SA VIŠE UNIVERZITETA, ŠKOLA JEZIKA I AGENCIJA ZA SMEŠTAJ.

IULM ISTITUTO UNIVERSITАRIO DI-LINGUE MODERNI

Prvi dan proveli smo na IULM-u koji nas je potpuno oborio s nogu svojim zgradama, kampusom, konferencijskim salama. Ovaj univerzitet je orijentisan na komunikaciju, novinarstvo, PR, jezike i prevođenje, a od nedavno otvorili su i prelepu dizajn školu. Imaju interesantne programe na engleskom, kao i fantastične labaratorije za snimanje priloga, montažu, prevođenje. Univerzitet je državni, jer ga je osnovalo italijansko Udruženje prevodilaca, i trenutno funkcioniše kao javno-privatno partnerstvo. Paola iz kancelarije za međunarodne odnose nas je sprovela kroz ceo univerzitet, koji osim samih fakulteta obuhvata i domove za studente, što je dosta značajno za njih. Brojni amfiteatri se koriste za organizaciju različitih događaja i konferencija, i utisak koji sam ponela je da je univerzitet veoma živ i da blisko komunicira sa PR i medijskim sektorom u Italiji. I lokacija je dobra, u širem centru, direktno povezana metroom i autobusima, na nekoliko stanica od trga Duomo.





UNIVERSITÀ CATTOLICA DEL SACRO CUORE

Drugi dan našeg puta u Milanu, koji smo nazvale #Italian Job, proveli smo na Cattolica univerzitetu. S obzirom da blisko sarađujem sa njima u svom svakodnevnom poslu medijacije između studenata, roditelja i upisnih komisija, bila sam veoma srećna da ih vidim uživo i da prođemo zajedno sve začkoljice oko upisa, smeštaja i svega onoga što redovno opterećuje studente. Cattolica je poznata kao univerzitet u Italiji sa najboljom studentskom službom, iako su tradicionalni univerzitet koji postoji skoro 100 godina. Iako je osnovan od strane katoličkog monaha, veoma je moderan i preduzetnički nastrojen. Zbog duge tradicije, Cattolica je nasledila divne zgrade u strogom centru Milana, i ima jedan od najlepših kampusa koje sam imala prilike da posetim. Sve izgleda staro i romantično, a opet uređeno, da mi je na trenutak bilo žao što nisam i sama student. Univerzitet Cattolica je velika, broji 45 hiljada studenata, te pored Milana, ima kampuse u još 5 italijanskih gradova. Pored različitih programa osnovnih i master studija na engleskom jeziku (na italijanskom imaju gotovo sve), treba istaći da vode najbolji Fakultet za medicinu u Italiji, koja se nalazi u Rimu. U kontaktu sa našim prijateljima u Milanu, koji su završili Cattolicu, preneli su nam izuzetno pozitivna iskustva sa Cattolice. Ovo je poznat i cenjen univerzitet u Italiji, i karakteriše ga visok procenat studenata koji su našli posao u prvih 6 meseci po diplomiranju. Univerzitet nudi svoju online platformu praksi i poslova, koju studenti koriste tokom i posle studija za pronalaženje pozicija i angažmana. Interesantno je da na biznis programima predaje veliki broj profesora sa Bocconi univerziteta, te su biznis i ekonomski programi veoma dobro rangirani i traženi. Sve u svemu, proveli smo divan dan lutajući kroz istoriju Cattolice.

ISTITUTO MARANGONI

Moda! Treći dan protekao je u pravom mondom okruženju, koje nas je ostavilo bez daha! Institut Marangoni nalazi se u modnom distriktu kod metro stanice San Babela, poznatom po tome da su tamo najskuplje prodavnice kao što su Gucci, Prada, LV i ostali. Marangoni modna škola se nalazi upravo ovde kako bi studenti da se nalaze u epicentru modnih dešavanja – a takav smo osećaj i mi imale! Fashion School izgleda kao modna pista na 6 spratova, sa mnoštvo učionica, studija, show room-ova, šminkernica… Programi objedinjuju sve aspekte mode (uskoro objavljujemo na Kakonamaster) i zaista je Marangoni broj 1 univerzitet za modu u Italiji. Kao najstariji modni institut na svetu, koji postoji 80 godina, iznedrio je imena kao što su Domenico Dolci, Franco Moschino i mnogi drugi. Postoje dugi degree kursevi, ali kratki letnji i zimski kursevi mode, za sladokusce i ljude iz modnog biznisa. Marangoni ima kampuse još i u Londonu, Parizu, Firenci, Šangaju i Šenzenu u Kini.

Dok smo dolazili sebi od mode, sa našim domaćinom Davidom Forlonijem prošetali smo zajedno do Design škole Marangoni, koju su pokrenuli pre nekoliko godina. Kako je sve u vezi sa Marangoni brendom deo strategije i pažljivog planiranja, Fakultet za dizajn nalazi se u dizajn distriktu Milana, takođe u centru, nedaleko od modne škole i trga Duomo. Art direktor ovog Fakulteta je Guilio Cappellini, vodeći industrijski dizajner u Italiji. Dizajn škola iznutra izgleda kao salon nameštaja ili izložbeni salon, posle koje studenti brzo ulaze u tržište primenjenog dizajna Italije, ali i sveta. Srećna sam da smo na dan bili deo modne i dizajn magije Milana.

BOCCONI

Poslednji dan našeg puta iskoristili smo da posetimo Univerzitet Luigi Bocconi, top biznis školu u Italiji, koja je proteklih 20 godina intenzivno stipendirala studente iz našeg regiona, te je dobro poznata. Lokacija je takođe centralna, i solidno povezana tramvajem, koji voze do metro stanice Porta Romana. O Bocconi-ju smo već pisali na Kakonamaster, pa tamo možete naći sve informacije. Treba reći da se on veoma dobro kotira, ali da je ove godine promenjena vlasnička struktra ovog privatnog univerziteta. U razgovoru sa kolegama iz Milana, saznali smo da su arapski vlasnici kupili deo Bocconi-ja, i da su promenili upisne kvote. Sada je naglasak na studentima iz arapskih zemalja i iz Zapadne Evrope, dok su kvote za Balkan veoma male, i sada se daleko teže upisuje Bocconi, a još teže dobija stipendija, jer su orijentisani na arapske studente. Sam kampus nas nije oduševio, možda i jer smo bili pod utiskom prethodna 3 univerziteta. Pomalo socijalističke i sive zgrade, između kojih se nalazi studentski dom. Svakako, bilo nam je drago da provedemo neko vreme na Bocconi-ju i ostanemo u toku sa svim novostima u vezi sa studijama u Milanu, koji se iskristalisao najpopularnija destinacija za naše studente. Nije ni čudo, jer je život u ovom gradu više nego prijatan! Hrana, lepo vreme, šoping – dolce vita!




Prijavite se na naš newsletter kako biste dobijali vesti na mejl o našim ostalim posetama univerzitetima!


Ana Marija Popović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit