Propratno pismo, motivaciono pismo i pismo o namerama – Čemu služe i u čemu se razlikuju?

Propratno pismo, motivaciono pismo i pismo o namerama – Čemu služe i u čemu se razlikuju?

Kako da napišete odlično propratno pismo?

U radu sa studentima često vidimo da nastupa zabuna kada je potrebno da se napiše neki od ovih dokumenata, pa vam donosimo sličnosti i razlike. Ovaj tekst će vam pomoći pri prijavljivanju za posao ili praksu, nakon ili tokom studija.


Propratno pismo ili Cover letter

Ovo je pismo koje se češće šalje poslodavcu nego univerzitetu. Ono služi da uputi i zainteresuje budućeg poslodavca da pogleda vašu biografiju, preporuke i kvalifikacije. Iako je po strukturi slično motivacionom pismu, dosta je kraće i konciznije. Ovo nije pismo u kom detaljno opisujete svoja dostignuća ili poslovne planove, već samo dodatna šansa za iskazivanje vaše podobnosti, kompetencije i profesionalnost. U prilogu propratnog pisma, a ne u samom pismu, šalju se dodatne reference i dokumenta poput CV ili sertifikata. Iako propratno pismo često nije obavezan deo prijave, stručnjaci savetuju da ga ipak pošaljete ukoliko imate šansu, jer ćete skrenuti pažnju na sebe. Ono na šta treba da se fokusirate su ključne veštine ili kvalifikacije sa specifičnim primerima koji govore u vašu korist. Valjano napisano propratno pismo vaša je šansa da naglasite aspekte koje vas čine dobrim kandidatom i osigurate intervju ili prolazak u sledeći krug selekcije. 


Motivaciono pismo ili Motivation letter (Letter of motivation)


Dokument koji reflektuje vašu motivaciju i usmerava pažnju čitaoca na vašu odlučnost da pretvorite svoje snove u stvarnost. Za razliku od propratnog pisma, u kom su ključni vaši prethodni uspesi, stečena znanja i veštine, motivaciono pismo stavlja akcenat na vaše planove, očekivanja i spremnost da ih realizujete. U ovom dokumentu očekuje se vaš dobro obrazložen odgovor na pitanja koja se tiču upisa na fakultet. Dakle, zašto želite da studirate određeni program, na baš tom univerzitetu, koja su vaša očekivanja, kako planirate da iskoristite stečeno znanje za buduće napredovanje i slično. U svemu tome, jako je važno da pokažete da vi imate i lične i akademske veštine da uspešno završite studije. Ukoliko imate i konkretan naučnoistraživački poduhvat u planu, vaše motivaciono pismo svrstaće vas u ozbiljne kandidate. 


Dokumentacija koja nije motivaciono ili propratno pismo - šta je?

Ukoliko ste pretraživali veći broj univerziteta i programa, sigurno ste primetili da motivaciono i propratno pismo, iako najčešća, nisu i jedina pisma koja se od vas traže da napišete i pošaljete u procesu apliciranja. Od studenata se često zahteva da pošalju Personal Statement, Academic Statement, Statement of Purpose, Letter of Intent i slično. U ovom tekstu, pokušaćemo da razjasnimo o čemu se radi.


Statement of Purpose - Personal Statement - Academic Statement - Pismo o namerama

Za mnoge ljude, motivaciono pismo i pismo o namerama su jedno te isto. Međutim, ukoliko se od vas traži da napišete Personal Statement (pismo o ličnosti i namerama - naš prevod), logično je da vaša ličnost mora da dođe u prvi plan. To znači da vi opet posežete samo za relevantnim podacima iz vaše biografije, poput stečenog obrazovanja i radnog iskustva, ali ovaj put, stavljate ih u perspektivu ličnog doživljaja. Pozivate se da pišete o svojoj porodici, položaju, specifičnim životnim okolnostima i slično. Ako se traži Statement of Purpose (pismo o namerama), onda se govori šta je svrha vaše prijave, i često ovaj dokument ide kao prateći uz predlog istraživanja, master teze ili predloga doktorske disertacije. Isto tako, ukoliko vam traže Academic Statement (pismo o akademskim namerama), vi možete da elaborirate motivaciono pismo, ali vaša motivacija ne mora nužno da se vezuje za akademske ciljeve koje ste pred sebe postavili. Vi možete biti motivisani da, recimo, studirate na prestižnom univerzitetu ili govornom području koji vam odgovara iz socijalnih ili ekonomskih razloga, a ne zato što suštinski verujete da je program idealan za vas. Međutim, u Academic Statement zaista traži da fokus stavite na temu akademskog programa, kurikulum i specifičnosti akademske institucije i načina rada. Ako nemate jasan akademski cilj, ne možete da napišete ni dobru akademsku izjavu. Dakle, u svim ovim pismima i izjavama, kako god se zvale, vi pišete o sebi i razlozima zbog kojih aplicirate na određeni program, samo akcenat blago pomerate u skladu sa onim što se od vas očekuje da detaljnije objasnite.



DOKUMENT
FOKUS



Propratno pismo - Cover letter

Vaše kompetencije

Motivaciono pismo - Motivation letter 

Vaša motivacija i planovi    

Pismo o namerama - Statement of Purpose 

Koja je svrha vaše prijave

Pismo o ličnosti i namerama - Personal Statement

Vaša ličnost

Pismo o akademskim namerama - Academic Statement

Akademski program i cilj



Tehničke preporuke za pisanje formalnih pratećih pisama

Preporuka je da pisma pišu formalnim jezikom (bez don’t, haven’t i sl.), lako čitljivim fontom i u skladu sa standardima poslovne ili akademske korespodencije. Izbegavajte nepotrebne fraze, izbegavajte sleng, izbegavajte gramatičke i pravopisne greške, izbegavajte plagiranje i prepisivanje. Neki univerziteti ili poslodavci sugerisati smernice za pisanje, barem osnovne pa uvek proverite da li postoje neki zahtevi pre pisanja. Ukoliko budete primorani da ipak sami tražite uputstva za pisanje po internetu, oslonite se na proverene savete stručnjaka i uputstva relevantnih institucija. 


Privucite pažnju, ali bez drame.


Vaši osnovni i najvažniji podaci nalaze se u CV. Sve što je relevantno za vas, tamo je već izlistano. Čemu onda ova pisma? Najjednostavniji odgovor je – tu su da vam pomognu da vas komisije bolje razumeju kao kandidata. Ova pomoć se ogleda u dve stvari: daje vam okvire za objašnjavanje konteksta u kom ste došli do nekakvih veština i daje vam prostor za iskazivanje sposobnosti koje se u CV ne mogu u prvi mah očitati. Tu se misli na vašu pismenost, izražavanje, inspiraciju, koherentnost ideja i slično. Iskoristite priliku da naglasite sve što je i njima i vama važno. Ne posežite za previše patetičnim izjavama i nerealnim očekivanjima čak i ako vam se učini da možda baš to traže. Budite iskreni prema sebi i prema njima, formalni i uvek spremni da odgovorite na dodatno pitanje.


Nema tačnih i pogrešnih odgovora u pisanju pratećih pisama


Važno je da znate da ni jedno od ovih pisama nema stroga i nefleksibilna pravila. Postoji samo skup preporuka kako da se ona formulišu da vas što bolje i jasnije predstave. Odlučite se za formu eseja ili formalnog pisma. Dakle, uvek podelite tekst u paragrafe, počnite paragraf sa idejom koju u tom paragrafu razrađujete, držite se suštine, sažmite tekst na jednu ili dve strane ukoliko vam nije rečeno drugačije, pokušajte da odgonetnete da li ih više zanima vaša ličnost ili akademska karijera ili nešto treće i ostanite dosledni.



Dobrila Stanković, glavni mentor Ino Edukacije