Fontys University of Applied Sciences


Opšte informacije o fakultetu

Fontys University je državni univerzitet u Holandiji i predstavlja jedan od najvećih univerziteta sa preko 44 000 studenata u 3 kampusa i čak 29  programa na engleskom jeziku. Zbog široke ponude smerova kampusi su rasprostranjeni na nekoliko lokacija – Eindhoven, Venlo i Tilburg i svaki od njih centar je za određenu temu – Eindhoven je glavni centar za smerove poput ICT and Enginering, Venlo nudi smerove u oblesti Business and Economics, dok Tilburg zastupa smerove u oblasti umestosti  - Dance and Music and Performing Arts. 

Programi predstavljaju miks teorije, prakse i obaveznog rada u toku studija kako bi primenili naučeno i bili osposobljeni za rad posle studija. To podrazumeva veoma visok kvalitet nastave uz praćenje trendova u okviru odabranog smera. Uz to uvek idu i kvalitetne razmene u okviru partnerskih univerziteta kako bi se studenti upoznali sa drugim kolegama i razmenili iskustva u određenom polju u okviru jednog semestra ili cele godine.


Ranking i akreditacije

Kao što smo naveli, Fontys je državni unverzitet i samim tim poseduje državnu akdreditaciju - Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie koji je zvanični organ za dodeljivanje akreditacija u Holandiji.
Od brojnih nagrada i visokih rankinga za ICT i Business programe izdvojili bismo da spada u top 10 državnih univerziteta na teritoriji cele Holandije.

Direktorka Ana Marija Koppert sa predstavnicima Fontys Univerziteta

Lokacija

Centralni i najveći kampus smešten je u najpopularnijem studentskom gradu - Eindhovenu, na samom jugu Holandije. Ovaj deo je poznatiji Brainport region, jer je upravo ova regija internacionalni centar nauka i tenologije. To podrazumeva da je upravo ovde cenar svih vodećih internacionalnih kompanija (kao i Philiphsov glavni centar).
Zbog toga čak i glavni slogan škole je: Study at Fontys and start your career in the Brainport region!
Eindhoven i Venlo dosta su slični po pitanju studentskog života. Obe lokcije su prepune studenata, što znači da je reč o bezbednoj sredini za rad i razvoj. Kampus u Venlou je na samoj granici sa Nemačkom. 


Kada su u pitanju troškovi života za Eindhoven, mesečni troškovi iznose između 800 i 1000 evra, dok su troškovi za Venlo manji, jer je u pitanju manji studentski grad.
Prednost ove lokcije su svakako jeftini letovi. Preko kompanije Wizzair u ponudi je direktan let Beograd – Eindhoven koji će definitivno smanjiti troškove puta, pa samim tim ćete moći dosta češće da dolazite ili da vas posećuju. 

Fontys, ali i Holandija kao zemlja obično je prvi izbor studentima sa EU pasošem. Za EU studente školarina je znatno manja (u proseku 2000 evra). Zbog novog zakona koji je stupio na snagu 2018. godine, EU studenti koji upisuju prvu godinu osnovnih studija na Fontysu umesto 2000, cena školarine je 1000 evra. 

Programi

Bachelor studije kampus Eindhoven

Engineering and ICT Studije traju 4 godine i programi su sledeći:

Health Studije

Bachelor studije kampusi – Tilburg, Eindhoven i Venlo

Business studije takođe traju 4 godine:


Bachelor studije kampus Tilburg

Art Studije – 4 godine:


Master studije kampus Tilburg

Ponuda master studija je dosta manja, jer fakultet je više fokusiran na osnovne studije. Programi su organizovani na full time i part time, a dužina studija zavisi od smera: 


Master studije kampus Venlo


Karijerni centar

Fontys sa velikom pažnjom brine o studentima i njihovom položaju. Kroz programe olakšica studenti ostvaruju dodatne benefite. Programi podrške su veoma korisni, a mi ćemo nabrojati najvažnije: 

 • Pošto je u pitanju zemlja u okviru EU, školarina za prvu godinu osnovnih studija za EU student iznosi malo više od 1000 evra.
 • Kada su u pitanju non-EU student, fakultet završava kompletan process oko vize i boravka.
 • Fontys University sa Erasmus+ programom studija spaja preko 50 partnerskih univerziteta iz celog sveta. Studenti često mogu da apliciraju na semester ili godinu dana razmene na nekom partnerskom univerzitetu. 
 • Na 2. Ili 3. godini studija (u zavisnosti od smera) studenti su dužni da odrade obaveznu praksu. Fakultet je podrška za pronalazak prakse, pripreme za intervju, savetovanje i sl.
 • Kako bi se što bolje upoznali sa fakultetom i smerovima i doneli definitivnu odluku da je ovo mesto gde ćete započeti/nastaviti studije, fakultet 2 puta organizuje Open Day za buduće studente. Ino agencija je redovan učesnik ovog događaja i svake godine organizuje polaske iz Beograda. 


Smeštaj

Studentski smeštaj u 90% slučajeva rešava fakultet nakon uspešnog upisa. Škola je veoma organizovana, tako da nakon rezervacije i plaćanja početnog depozita, soba je na raspolaganju od dogovorenog datuma.

Rezervacija smeštaja obično ide od 15. juna, kada dostavite kompetnu dokumentaciju I osigurate svoje mesto. Prijava je jednostavna, a ponuda smeštaja se čeka oko mesec dana.

 “Zasigurno mogu da kažem da će mi ovo biti nezaboravno iskustvo koje ću ceo život pamtiti. Ako stavimo na stranu da Holanđani dosta rade i da je uveden red u državi jos odavno, mogu da kažem da umeju i da se dobro zabave. Sve u svemu, učim i radim vredno, ali se i pritom dobro zabavljam.” – Stefan Lazarević

Cene i stipendije

Cena osnovnih studija zavisi od smera na koji aplicirate. Cena za Engineering, Technology, ICT i Logistic programa je 9600 evra za non-EU studente, dok je za ostale programe cena 7680 evra. 

Za EU student cena studija je inače 2000 evra. Izuzetak je prva godina koja košta 1041 evra. 

Cena master studija je 9760 evra. 


Kada su u pitanju stipendije, Fontys nudi nekoliko opcija: 

 • Holland Scholarship Programme 
  Uslov za stipendiju je da ste non-EU student i da po prvi put studirate u Holandiji. Iznos školarine je 5000 evra, I aplicira se po upisu.


 • ACI Creative Mind Scholarhip
  Stipendija sa kampusa u Tilburgu, namenjena studentima iz oblasti umetnosti. Uslovi su kao i za prethodnu stipendiju, a aplicira se u toku studija.


 • Top Talent Scholarship
  Kao što i sam naziv kaže, ovo je stipendija za top studente koji su ostvarili odlične rezultate u srednjoj školi (ako apliciraju u prvoj godini) ili su u prethodnoj godini studija položili sve ispite (ako apliciraju od druge ka starijim godinama).
  Uslov je da ste non-EU student, da niste obnavljali godinu niti aplicirali pre na neki univerzitet i da ostvarujete veoma visoke rezultate i prosek.
  Iznos stipendije je 2000 evra.


Uslovi za upis

Prvo se uradi registracija na Studielinku, a zatim se šalje prijava dalje.

Procedura je standardna, kao i za većinu partnerskih univerziteta.
Za osnovne/master studije potrebna je sledeća dokumentacija: svedočanstva/transkripti ocena, diploma srednje škole/osnovnih studija, položen engleski jezik (IELTS: 6.0/6.5; TOEFL: 80 minimum, CAE 169 minimum) i pasoš.

Rok za apliciranje za non-EU student je 15. maj, za EU studente – 15. Jun, a ako planirate da aplicirate na fakultet bez pomoći oko smeštaja, rok je 15. avgust. 


Ino Edukacija je predstavnik Fontys Univerziteta I upis preko nas je direktan, a naše usluge za upis na partnerske univerzitete besplatne - javite nam se za više informacija putem upita ispod.

 

Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit.


Podaci o firmi:

ANA MARIJA KOPPERT PR AGENCIJA ZA OSTALO OBRAZOVANJE
INO EDUKACIJA BEOGRAD
PIB: 108923623
MB: 63798584