Ino Agencija posetila Američki univerzitet u Blagojevgradu AUBG

Ino Agencija posetila Američki univerzitet u Blagojevgradu AUBG

Posete partnerskim univerzitetima i našim studentima počeli smo ove godine iz AUBG-a. Sastali smo se Admissions Counselor and Recruitment koordinatorkom Nadyom Tabutovom, koja je odgovorna za region Srbije i Crne Gore, kao i sa njenim kolegama iz Admission kancelarije, a upoznali smo rektora AUBG-a Stratsi Kulinskog.

Napravili smo nekoliko fotografija kampusa iz kojih možete videti ispod.

AMERIČKI UNIVERZITET

AUBG ima veliku upravnu zgradu u centru Blagojevgrada, a kada se stigne u kampus koji se nalazi 10 minuta od centra, počinje prava studentska američka sredina. Ovaj univerzitet je jedini u ovom delu sveta koji funkcioniše u sklopu kampusa, na kome studenti žive, uče, prate predavanja i aktivnosti, i imaju sve obroke i kompletne uslove za udoban sudentski život. Sve je orijentisano na studentsko napredovanje, bezbednost je na visokom nivou i ne postoji ništa što bi ih ometalo u studijama.

BLAGOJEVGRAD

Blagojevgrad je miran i lep studentski grad, na sat vremena vožnje od Sofije i na pola sata vožnje od skijališta Bansko. Od Beograda je na 6 sati vožnje, a od Niša na 3.5. Takođe se nalazi na 2.5 sata vožnje od Soluna. Mnogi studenti svoje vikende provode na moru ili na skijanju, kao i njihovi roditelji koji mogu lako da ih posete. Sam grad je veoma povoljan, čist i sa lepom prirodom koja ga okružuje.

KAMPUS

AUBG Univerzitet je dobro koncipiran, i oseća se američki duh na kampusu, što zbog odličnih uslova i prelepih zgrada, što zbog opuštene i pozitivne atmosfere koja vlada kampusom. Ono što je veoma upadljivo je potreba da se izađe studentima u susret i da se podrži svaki njihov talenat i interesovanje. Postoje sportki klubovi (sportska sala koje se ne bi postideo ni Harvard), klub za dramu i umetnost (sa salom za 200 mesta), HUB za preduzetništvo gde dolaze kompanije da regrutuju i zapošljavaju studente, ili se rade projekti, a tu je i najveća engleska biblioteka na Balkanu. Studenti dolaze iz više od 30 zemalja, vrlo je internacionalna sredina, i stiču se međunarodna prijateljstva za ceo život.

AKTIVNOSTI

Ono u čemu AUBG prednjači u odnosu na mnoge univerzitete su veliki broj aktivnosti koje student može da pohađa unutar kampusa. Listu aktivnosti i klubova pogledajte ovde.

STUDIJE

Akademski nivo studija je visok, jer su 2/3 profesora stranci, koji dolaze iz 20 zemalja, a većina su Amerikanci i Englezi. Svi programi su akreditovani i u Bugarskoj i u Americi, što je bitno jer je diploma priznata i u EU i u USA.  AUBG je u Americi akreditovan od iste agencije koja akredituje Harvard i MIT. Ove godine je obnovljena akreditacija za sledećih 10 godina, što je maksimalna dužina koja može da se dobije. Sam univerzitet je podržan od Soroš fondacije, koja podržava i CEU (Budimepešta) što dosta govori o kvalitetu i međunarodnim vezama univerziteta.

Svi studijski programi su na engleskom jeziku i postavljeni su po američkom principu Major (glavni smer) i Minor (sporedni smer). Glavni smerovi su:

  • Business Administration
  • Computer Science
  • Economics
  • European Studies
  • History and Civilizations
  • Information Systems
  • Journalism and Mass Communication
  • Literature (Secondary Major)*
  • Mathematics
  • Political Science and International Relations
  • Self-designed major (Secondary Major)*

Za neopredeljene postoji mogućnost i da prva godina bude Liberal Arts, odnosno da student sluša različite predmete pa da odabere svoj Major, što je odlično ukoliko je neko još nije siguran. Profesori i osoblje će uvek podržati studenta da pronađe sebe i izgradi svoj profil kroz studije. U razgovorima sa studentima iz Srbije i Crne Gore videli smo da su veoma motivisani i ohrabreni, kao i da svoje karijere planiraju na međunarodnom nivou – puni su optimizma!

Studentkinje iz Srbije i Crne Gore

TRANSFER I RAZMENE

AUBG je jedan od retkih univerziteta gde su transferi relativno lako organizuaju. Moguće je prebaciti se na drugu godinu, i u izuzetnim slučajevima i na treću godinu. Na kraju studija dobija američka diploma sa kojom se mnogo lakše kasnije nastavljaju studije u Americi. Ukoliko Vas interesuje transfer, obavezno nas kontaktirajte. Što se razmena tiče, kao student AUBG-a imate razne mogućnosti. AUBG učestvuje u Erasmus + programu kao EU univerzitet, pa studenti veoma lako odlaze na razmene širom Evrope.

CENA STUDIJA

Value-for-money je definitivno karakteristika AUBG. Godina studija košta 10 hiljada evra, međutim čak 70% studenata ima neku stipendiju i ne plaća punu cenu školarine. Cena studija može biti umanjena na 6200 evra, uz aplikaciju za financial aid, koja je otvorena do 1.marta. Godišnji smeštaj na kampusu iznosi 1200 evra (100 evra mesečno), a hrana u menzi 300 dolara po semestru u prvoj godinu, a kasnije 100 dolara po semestru. Sa stipendijom, ukupni troškovi mogu biti samo 8400 evra, što je veoma povoljno imajući u vidu kvalitet studija, američku diplomu i život na kampusu,  ovo je odlična cena za studije u inostranstvu generalno. Troškovi za smeštaj i hranu iznos 2200 evra godišnje. U poređenju sa studiranjem na državnim univerzitetima i Italiji ili Nemačkoj, ovo je povoljnija opcija.

ZAPOŠLJAVANJE

Čak 99% studenata se zaposli u prvoj godini posle diplomiranja. Na AUBG su poslovne prilike raznolite i mnogobrojne s obzirom da kompanije same dolaze da regrutuju studente, a postoji i veliki izbor međunarodnih praksa, i studenti dobijaju podršku od karijernog centra tokom celih studija.

 




PRIJAVA

Prijava za studije koje počinju u septembru je otvorena do 1.juna, a za bolje stipendije do 1.marta. Prijava na studije koje počinju u februaru su do 1.oktobra. Preko nas je prijava besplatna i bolje su vam šanse za upis i umanjenje školarine.

Za studije na AUBG pošaljite nam besplatan upit