Ino agencija posetila univerzitete u Budimpešti

Ino agencija posetila univerzitete u Budimpešti

KRAJ AVGUSTA I POČETAK NOVE SEZONE ISKORISTILI SMO DA POSETIMO NAŠE PARTNERSKE UNIVERZITETE U BUDIMPEŠTI – IBS I METROPOLITAN.

POSETA IBS

International Business School Budapest je fakultet za biznis i jedan od najstarijih internacionalnih univerziteta u Centralnoj Evropi. Veoma je međunarodno orijentisan i na njemu studiraju mladi iz 100 zemalja sveta. Nalazi se u Business Parku Budimpeštu, pored kompanija kao što su Microsoft i SAP, jer cilj IBS-a jeste da studenti imaju direktan pristup praksama i zapošljavanju u međunarodnim kompanijama. U razgovoru sa gospođom Hentes sa IBS-a saznali smo da su srpski i balkanski studenti uvek dobrodošli na IBS jer ostvaruju sjajne rezultate, i zato postoji dobra kvota za dobijaje stipendije za umanjenje školarine kako za prvu godinu, tako i za sledeće. Neophodno je da student ima sertifikat engleskog jezika i dobre ocene. Školarina može biti umanjena za 50% pa je cena studija samo 3000 EUR po godini! Svakako odlična vrednost, jer se dobija britanska diploma i divan život u Budimpešti, koja iako je blizu, daleko je integrisanija u Evropu i ima znatno više stranaca i jači internacionalni karakter. Direktorka Ino Agencije posetila je i rezidenciju u kojoj stanuju studenti koja se nalazi na nekoliko minuta od IBS-a i uverila se da studenti imaju i sjajne i studije i smeštaj na jednom mestu.


POSETA UNIVERZITETU METROPOLITAN

Univerzitet Metropolitan je veći univerzitet od IBS-a, koji broji 7000 studenata, od čega su 1000 studenata međunarodni. Nudi studije biznisa, međunarodnih odnosa i turizma na engleskom jeziku. Studenti turizma dobijaju plaćenu praksu na Floridi, sa radnom vizom, te mnogi koriste priliku da studiraju Turizam na Metropolitan kako bi započeli svoju karijeru u Americi. Pored ovih studija, Metropolitan ima i sjajnu Art School na engleskom jeziku, po čemu su poznati u celoj Centralnoj Evropi.  Univerzitet ima 4 kampusa i veoma dobro opremljene prostorije, kao i veliku studentsku menzu na glavnom kampusu.



Art School je sjajno opremljena, za tradicionalnu umetnost, a posebno za grafički dizajn i animaciju, i svi kursevi održavaju se u učionicama opremljenim Apple uređajima. S obzirom da je Budimpešta veliki centar filmske industrije, studenti već tokom studija imaju odlične prakse i prilike za part-time poslove. Za upis u Art School je velika konkurencija, pa je neophodno pripremiti dobar portfolio i poželjno sertifikat jezika. U razgovoru sa gospođom Norom Szénási saznali smo da ExYu studenti imaju odličnu reputaciju, da se veoma lako uklope i da su mnogi iskoristili priliku da steknu međunaordnu diplomu u Budimpešti, te nastavili svoje Master studije u Zapadnoj Evropi ili u Americi.



Sa oba univerziteta vratili smo se u Beograd puni pozitivnih utisaka o Budimpešti kao gradu koji nudi dobar kvalitet studija za konkurentne cene, veoma zanimljiv studentski život i pravi prozor u svet. Svakako odlično mesto za osnovne studije, ili Master studije za one koji žele da ostanu blizu svoje matične države.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit