Zašto je IELTS bolji izbor?

Zašto je IELTS bolji izbor?

Ino Edukacija je ove godine zvanično postala partner British Council Serbia.

Dok razmišljate koji univerzitet želite da upišete, kao jedno od važnijih pitanja će iskočiti i koji test engleskog jezika treba da položite. Svi univerziteti jasno navode koje testove jezika prihvataju, a najčešća dilema jeste da li izabrati IELTS ili TOEFL. 

Oko ova dva testa često kruže mitovi, koji je komplikovaniji, koji je bolji, a u suštini treba se upoznati sa prednostima jednog i drugog kako bi doneli pravu odluku za vas. 

Koji test engleskog jezika je najprihvaćeniji na svetu? 

I IELTS i TOEFL su priznati širom planete, ali treba znati da je samo IELTS priznat na svim kontinentima. Iako oba testa prihvata preko 12,000 institucija, za studiranje u Velikoj Britaniji ili Kanadi, ipak se preporučuje IELTS. Za migraciju u Australiju, možete polagati samo dužu verziju TOEFL-a (iBT), dok je IELTS priznat u svom izvornom obliku. 

Ukoliko pak želite da studirate u Americi, skoro sve institucije priznaju IELTS, ali neke još uvek preferiraju TOEFL, te je jako bitno pogledati zahteve samog univerziteta. IELTS je trenutno najpopularniji test egleskog jezika na svetu i prosečno se godišnje registruje 3.5 miliona kandidata za ovaj ispit, dok TOEFL ima oko 2.5 miliona registrovanih kandidata.

Kako se polažu testovi – na papiru ili na računaru?

Oba testa na našem tržištu imaju verziju za polaganje na računaru, s tim što IELTS možete polagati i u papirnoj verziji. Ljudi koji nemaju poverenja u svoje kucanje, dosta greše pri kucanju ili ne mogu da slušaju i kucaju paralelno, uvek mogu da se oslone na papirnu verziju IELTS-a. Treba imati u vidu da se ova verzija testa organizuje manje puta u toku godine, pa se morate na vreme prijaviti, ako je to vaša preferencija.

Koji test engleskog je lakše položiti?

TOEFL je kraći test, radi se za dva sata, uključujući i Speaking. Speaking se radi tako što dobijete pitanje, a onda govorite u mikrofon dok računar snima. Svi kandidati rade u isto vreme, te ukoliko niste komforni u konverzaciji na engleskom treba da uzmete ovo u obzir jer može da utiče na kvalitet odgovora. 

IELTS sa druge strane ima odvojen Speaking deo, što ga čini dužim. Speaking deo je odvojen jer svaki kandidat ima svoj termin u kojem će ili moći da snimi svoj odgovor, kao kod TOEFL-a, ili češće imaće mogućnost da priča sa ispitivačem uživo. Ima kandidata kojima neizmerno znači da sa ispitivačem imaju konverzaciju i tako daju najbolje odgovore, ili im može značiti pauza između dva dela testa, ukoliko su prvi deo malo lošije uradili.  

Koliko dugo ću čekati na rezultate? 

Od ključne je važnosti skupiti sva dokumenta na vreme kako bi bili spremni za aplikaciju za željene univerzitete. Oba ispita možete polagati do 2 godine unapred, jer je toliko njihova validnost. 

TOEFL ima neznatno češće sesije od IELTS-a, ali je značajno manji kapacitet kadidata koji mogu polagati u jednom trenutku. Rezultati IELTS-a stižu za 3 do 5 dana, a British Council poslaće direktno rezultate potpuno besplatno na adrese 5 izabranih institucija. Kandidat će takođe dobiti elektronsku verziju svojih rezultata i može ih neograničeno slati institucijama. 

Kod TOEFL-a, rezultati se čekaju nešto duže, 4 do 8 dana. Šalju rezultate na adrese 4 različite institucije besplatno. Rezultati testa se takođe mogu koristiti u online verziji, ali oni postaju dostupni tek dva dana nakon što dobijete rezultate.

Šta ako nisam zadovoljan svojim rezultatom?

IELTS u Srbiji sprovodi British Council, koji ima svoje predstavništvo u Beogradu, za razliku od TOEFL-a koji nema zvanične predstavnike, već samo kompanije koje organizuju ispit. Samim tim ukoliko niste zadovoljni IELTS rezultatom, ili imate bilo koje probleme pri registraciji i slično, postoji služba za pomoć klijentima sa kojom možete razgovarati uživo, telefonom, e-mailom ili preko društvenih mreža. Sa TOEFL ispitom to ide malo teže, jer se komunicira e-mailom.

Ukoliko ste dobili rezultat kojim niste zadovoljni, a mislite da je ocenjivač pogrešio, za oba testa možete uložiti žalbu. Što se tiče TOEFL-a, možete za nadonkadu od 80 USD zahtevati da vam ponovo pregledaju samo Speaking i Writting, ako je potrebno pregledati oba dela onda je nadoknada 160 USD. Ovaj novac se ne refundira čak i kada se vaša žalba prihvati.

IELTS sa druge strane za nadokandu od 10,000 RSD pregleda sve delove testa i ukoliko je došlo do greške ocenjivača, novac se refundira. IELTS je takođe jedini test na svetu koji nudi mogućnost da ponovo polažete samo jedan deo testa sa kojim niste zadovoljni. Ukoliko univerzitet traži da vam rezultat na svakom od četiri dela testa bude na primer bude 6.5, a vi trenutno na jednom imate 6, moći ćete da još jednom probate da položite samo ovaj deo.

Koji ispit je jeftiniji?

Cene ispita variraju i najbolje je proveriti u trenutku donošenja odluke koji ispit je trenutno povoljniji. Cena TOEFL testa iznosi $245, a cena IELTS-a 27000RSD.

Ino Edukacija je ove godine zvanični partner British Council Serbia, te na našim besplatnim konsultacijama možete dobiti više informacija o polaganju IELTS testa. Javite nam se i zakažite svoj termin na vreme!