ACT - American College of Thessaloniki | Ino edukacija

ACT - American College of Thessaloniki


Opšte informacije o fakultetu 

ACT - American College of Thessaloniki je deo Anatolia koledža koji je osnovan 1886. godine, a od 1924. godine njegovo sedište je u Solunu. Po strukturi, misiji i programima ovaj koledž podseća na tradicionalne koledže Nove Engleske (SAD) po čijem uzoru je i nastao. Danas je ovo moderni, privatni, neprofitni koledž sa 2500 studenata. Studijski programi se održavaju na engleskom i na grčkom jeziku. 

Fokus fakulteta je na kvalitetnom obrazovanju i multidisciplinarnom pristupu. Svakom studentu se pristupa sa pažnjom i cilj je doprineti razvoju društva kroz edukaciju i razvijanje društvene i demokratske svesti studenata.

U ponudi su osnovne i master studije na engleskom jeziku iz oblasti IT-a, biznisa, političkih nauka i psihologije. Za određene programe osnovnih studija dobijate dvojnu diplomu, ACT koledža akreditovanu od strane SAD-a i jednu UK diplomu od strane Open University UK.

Moguć je i transfer sa drugog fakulteta.


Ranking i akreditacije

ACT se nalazi u 30% top fakulteta na svetu i poseduje nekoliko licenci i akreditacija, kao što su:

 • Licenca Ministarstva obrazovanja Grčke
 • New England Commission of Higher Education (NECHE)
 • EU validacija diplome Open University UK


Lokacija

Na samo 25 minuta od plaže i mora nalazi se veliki kampus od 250 000 metara kvadratnih sa zgradama fakulteta, zonama za odmor i učenje, i svim neophodnim uslovima za funkcionisanje studenata. Fakultet sarađuje sa nekoliko studentskih rezidencija koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Solun je drugi grad po veličini u Grčkoj, a mnogi kažu najlepši grad ove zemlje. Izuzetno je internacionalan, sa studentima i turistima iz celog sveta, izlazi na more i uz luku i prelepo šetalište studenti odmaraju od fakulteta i uživaju u zalascima sunca.

Grad vrvi od restorana, kafića i noćnog života, ali i znamenitosti i istorije ne manjka. Ima sve što je potrebno da proživite najlepše studentske dane. Prosečni troškovi života bez stana su oko 600 evra mesečno.

Programi 

Programi osnovnih studija traju četiri godine, dok master studije traju godinu dana i na engleskom su jeziku. Oblasti koje možete studirati su IT, biznis, političke nauke i psihologija.

 • BS IN BUSINESS ADMINISTRATION
 • BA (HONS) IN POLITICAL SCIENCE & INTERNATIONAL RELATIONS
 • BA IN ENGLISH
 • BS IN PSYCHOLOGY
 • BS IN COMPUTER SCIENCE
 • BS IN BUSINESS COMPUTING
 • MS in Industrial Organizational Psychology
 • MS in Hospitality and Tourism Management
 • MBA - Master of Business Administration

Cena osnovnih studija je 8 400 evra godišnje, master studija 6 900 evra i MBA 10 560 evra. Apliciranje je direktno i besplatno preko Ino Edukacije i za osnovne studije dobijate umanjenje od 45% školarine. Rok za stipendije je uglavnom kraj marta.

Moguće je aplicirati za stipendije koje idu i do 75% u zavisnosti od finansijske situacije i akademskog uspeha kandidata.

Smeštaj na kampusu

ACT ima kampus u američkom stilu, na kom studenti i studiraju i žive. Postoje jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa kupatilom. Zgrada u kojoj je studentski dom se nalazi na dva minuta hoda od fakulteta. Na kampusu postoji prelepi park, teretana, sportski tereni i staze za trčanje. Na kampusu se možete baviti tenisom, fudbalom, košarkom, odbojkom, 

Iskustvo sa studija


Četiri godine koje sam provela na Američkom koledžu u Solunu, značajno su uticale na mene, u izuzetno pozitivnom smislu, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Pohađala sam Bachelor (osnovne) studije na ACT-u. ACT je dvostruko akreditovan (double accredited) fakultet: priznat je od strane NEASC-a, što znači da je diploma validna u Americi, a takođe ima i EU akreditaciju. ACT je jedno veliko globalno selo! Tamo sam se osećala kao kod kuće, iako sam, pored srba, radila i družila se sa Makedoncima, Gcima, Amerikancima itd. Plus, tu je i Egejsko more, koje uvek oraspoloži. Predavanja drže odlični profesori, u malim grupama (10-18 studenata), sama predavanja su audiovizuelna i interaktivna. Aktivnost na predavanju je sastavni deo ocene. Prednost ACT-a, u odnosu na naše državne fakultete, je u broju studenata na predavanjima. Male grupe znače više individualnog rada sa profesorima. Ako ste zbunjeni ili vam nešto nije jasno, imate mogućnost da pitate. Dakle, više vremena za pitanja, mentoring i podršku. Svaki student ima svog ličnog savetnika. Dobijate mogućnost da vam se glas čuje i da vas profesori pamte kao ličnost, umesto kao broj indeksa. Kasnije to mnogo znači, naročito prilikom pisanja preporuke za posao ili Master studije.

Maja Dimtrijević

Bachelor of International Relations


Prijava i upis

Prijava i upis idu direktno preko Ino Edukacije i besplatni su. Dokumentacija je standardna: transkripti ocena, diploma škole/fakulteta, aplikacioni formular, profil škole sa sistemom ocenjivanja, test jezika TOEFL ili IELTS, pasoš, fotografija, aplikacioni fee koji se plaća fakultetu direktno 70 evra.


Prijavite se na naš newsletter

Podaci o firmi:

ANA MARIJA KOPPERT PR AGENCIJA ZA OSTALO OBRAZOVANJE INO EDUKACIJA BEOGRAD | PIB: 108923623 | MB: 63798584