International Business School IBS Budimpešta | Ino edukacija

International Business School IBS Budimpešta


Opšte informacije o fakultetu

IBS je osnovan 1991.godine kao prvi privatni fakultet na prostoru Centralne Evrope. Nastao je iz želje da se omogući obrazovanje svima koji žele da studiraju biznis na engleskom jeziku i dobiju britansku diplomu. 

Za sve ove godine postojanja, fakultet je nekoliko puta menjao lokaciju, a sada se nalazi u severnom delu Budimpešte, u Graphisoft parku, sa tri potpuno nove zgrade u biznis okruženju pored kompanija kao što su Microsoft i SAP što je super prilika za pronalazak prakse i posla kasnije.

Nakon studija na ovom univerzitetu dobijate mađarsku i britansku diplomu što garantuje visok kvalitet studija.

U ponudi su programi osnovnih, master i doktorskih studija koji su fokusirani na biznis i na engleskom su jeziku.


Rang univerziteta i akreditacije

IBS masteri se nalaze među 100 najboljih na svetu:

 • MSc in Human Resource Management je dobio 4. mesto u Istočnoj Evropi u oblasti upravljanja ljudskim resursima,
 • MSc in Marketing Management je na 5. mestu u Istočnoj Evropi u oblasti marketinga,
 • MSc in International Management se nalazi na 8. mestu u Istočnoj Evropi u oblasti menadžmenta,
 • MSc in Financial Management se nalazi na 79. mestu na svetu u oblasti finansijskih tržišta!

Pored visokog rankinga, ovaj univerzitet poseduje i UK akreditaciju BAC pored mađarske akreditacije.

 

Lokacija

Kao što smo spomenuli IBS ima odličnu lokaciju – Graphisoft park – sam centar biznisa i razvoja Budimpešte. Ovo studentima pruža ogromnu priliku da steknu poznanstva i uvid u to kako izgledaju internacionalna karijera i poslovanje pre stupanja na tržište rada.

Pored prestižne britanske diplome, studenti često odaberu IBS za nastavak svog školovanja baš zbog lokacije. Blizina kuće, niski troškovi života i sličan mentalitet naroda su samo neke od prednosti života i studija u Budimpešti.

Dok je za život u ostalim prestonicama Evrope potrebno odvojiti čak oko 1000€ mesečno, u Budimpešti će vam biti dovoljno oko 150 000 HUF što je 460€ na mesečnom nivou i to se odnosi na smeštaj, hranu, prevoz i dodatne troškove.

Na primer cena hleba, šećera i mleko iznosi oko 50 centi, sladoled je 60 centi, a hamburger manje od evro. Jeftiniji obroci u restoranu su oko 3€, dok za elegantnije i skuplje restorane treba odvojiti od 7-10€.

Do Budimpešte iz Beograda možete doći kolima/kombijem/autobusom koji saobraćaju svakoga dana i otprilike vas očekuje 4-5h putovanja. Udaljenost je oko 370km.

 

Programi

IBS u svojoj ponudi ima osnovne, master, MBA i Phd studije na engleskom jeziku. Britansku diplomu obezbeđuje partnerski univerzitet University of Buckingham.

Osnovne studije traju tri godine i programi su:

 • BSc in Financial Management
 • BSc in Business and Diplomacy
 • BSc in Management
 • BSc in Management with Arts
 • BSc in Management with Tourism
 • BSc in Management with HRM and Business Psychology
 • BSc in Management with Marketing

Master studije traju godinu dana i nastava se odvija u predvečernjim časovima, tako da je moguće raditi tokom studija. Programi su:

 • MSc in Human Resource Management
 • MSc in International Management
 • MSc in Financial Management
 • MSc in Marketing Management
 • MSc in IT for Business

MBA in Data Driven Management program traje godinu dana i uslov za upis je minimum 3 godine radnog iskustva.

 

Karijerni centar

Pored dobre lokacije koja u startu daje prednost diplomcima IBS-a prilikom pronalaska prakse i posla, ovaj univerzitet ima i svoj odsek za karijerni centar koji je potpuno posvećen plasiranju diplomaca na tržište rada.

Postoje dva dela razvoja karijere: savetovanje i Alumni centar.

Još od samog upisa na fakultet, svim studentima su na raspolaganju usluge savetovanja, karijerne orijentacije, pomoć prilikom izrade CV-ja i priprema za to šta ih očekuje prilikom potrage i pronalaska posla.

Kroz Alumni centar, uspešni diplomci IBS-a pomažu sadašnje studente i omogućavaju im brži razvoj, prvi saznaju za brojne konkurse u vodećim firmama u kojima se mahom zapošljavaju.

 ‘’U Graphisoft parku se nalaze neke od najvećih kompanija u svetu kao sto su Microsoft, SAP i mnoge druge. Imamo pristup njihovim zgradama u slučaju da nam treba nešto za projekat. Škola nam obezbeđuje pristup i ugovara intervju sa menadzerima ili već ko nam je potreban za taj projekat, što je sjajno jer imamo priliku da pristupimo velikom broju kompanija, upoznamo bitne i uticajne ljude i da izaberemo gde hoćemo da imamo praksu, naravno pod uslovom da su ocene na visokom nivou.’’ – Katarina Balandžić, student IBS-a

Smeštaj

IBS poseduje lepu rezidenciju u kampusu koja je na raspolaganju studentima. Smeštaj se nalazi na 30 minuta od centra grada, svaka soba ima svoje kupatilo, a kuhinja je zajednička. U sobi možete biti sami ili sa cimerom. 

Ugovor za smeštaj možete potpisati na 5 meseci ili 10 meseci, a renta iznosi 340€ mesečno za sobu koju delite sa cimerom u periodu od 5 meseci, a 470€ za jednokrevetnu sobu.

Smeštaj možete naći i preko Facebook grupa koje preporučuje fakultet: "Rent a flat in Budapest", "Roommates in Budapest", "Flatmates in Budapest".

Cene i stipendije

Školarina za osnovne studije iznosi 7400€, dok je školarina za master studije 9 400€.

Non EU državljani plaćaju jednokratno 900€ prilikom prijave.

Početak studija je dva puta godišnje – u februaru i septembru.

Apliciranjem preko Ino Edukacije ostvarujete umanjenje školarine od 25% tako da je prva godina 5550€, a moguće je obezbediti umanjenje i za preostale dve godine, to zavisi od uspeha na fakultetu.

Uslovi za upis

Dokumentacija potrebna za upis je diploma srednje škole/fakulteta, sertifikat jezika (BA: IELTS 6.0, TOEFL 80; MA: IELTS, TOEFL) ili se polaže test fakulteta. Upis na MA studije marketinga ili finansijskog menadžmenta je moguć samo uz relevantnu diplomu osnovnih studija.


Ino edukacija je predstavnik IBS Univerziteta i upis je preko nas direktan, a naše usluge za upis na partnerske univerzitete besplatne - javite nam se za više informacija putem upita ispod.

 

Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit.


Prijavite se na naš newsletter

Podaci o firmi:

ANA MARIJA KOPPERT PR AGENCIJA ZA OSTALO OBRAZOVANJE INO EDUKACIJA BEOGRAD | PIB: 108923623 | MB: 63798584