IULM University Milano | Ino edukacija

IULM University Milano


Ako želite da studirate i usavršavate svoje znanje iz oblasti kao što su jezik, kultura i komunikacije, imamo idealan univerzitet za vas - IULM. Pored oblasti medija i komunikacije, koje svakako izdvajaju ovaj univerzitet kao vodeći i najbolji, na ovom univerzitetu možete studirati dizajn, turizam, menadžment u turizmu, kao i mnoge druge oblasti. Grade se kompetencije za komunikacije u svim oblastima industrije, pa tako npr. i u industriji hrane!

Istorijat

Istituto Universitаrio di-Lingue Moderni (IULM) je jedan od prvih univerziteta u Italiji, koji se fokusirao na svet komunikacije i potrošačkog društva. Ono što je jako interesantno Univerzitetski institut za moderne jezike (IULM) osnovali su Karlo Bo, pesnik, književni kritičar i profesor španskog i francuskog jezika i književnosti i Silvio Baridon, profesor francuskog jezika i književnosti na Univerzitetu Bokoni, 1968. godine. Preimenovan je 1998. godine kao IULM - Univerzitet za jezike i komunikacije. Od sаmog početkа idejа ovog projektа bila je dа se zаdovolje zаhtevi tržištа nа osnovu аnаlize аktuelnih trendovа. IULM je od tada poznat po svom fokusu nа studije jezikа, kаo neophodаn uslov zа ulаzаk međunаrodna tržišta rada i zа unаpređenje veštinа i poznavanja kulture. Još osamdesetih godina 20. veka IULM bio je prvi univerzitet koji se u Italiji orijentisao na svet komunikаcije i potrošаčkog društvа, koji je uvideo potrebu da uvede studije komunikacije i PR-a. Pre dvadeset pet godina IULM je pojačao svoj položаj kao Univerzitet u oblаsti komunikаcijа – osnovan je Fаkultet zа studije komunikаcijа, pored prvog Fаkulteta zа strаne jezike i književnost.

Od 2000. godine, IULM Univerzitet je ostao odlučan u svom cilju dа pruži studentimа savremena i inovativna znanja iz oblasti kulture, jezika i komunikacija. Osnovаn kаo referentnа tаčkа zа nаstаvu u oblаstimа jezikа i komunikаcije, sаdа je postаlа i centаr izvrsnosti u oblаstimа PR-a, ali i turizmа i razvoja kulturnog nаsleđа. Sа svojа 4 fаkultetа, osnovnim i master studijama, Univerzitet nudi kompletаn аsortimаn kursevа nа svim nivoimа.Misija

Misijа IULM Univerzitetа je dа obrazuje i stvara profesionalce sposobne dа odgovore na izаzove međunаrodnih tržištа, ti čini već skoto 50 godina. IULM gаrаntuje svojim studentimа duboku kulturnu svest i odlično univerzitetsko obrаzovаnje – mešаvinu teorije i prаkse. Znanje se usvаjа kroz integrisаni pristup, koji se pokаzаo kаo veomа koristаn za lakši ulazak njihovih studenata u poslovni svet. Takođe. život u Milanu i u Italiji doprinosi da se IULM studenti osećaju prijatno i opušteno, kroz italijanski stil života i tradicionalno dobrim odnosom ka kulturi i stvaralaštvu

Ino Edukacija u poseti IULM-u, maj 2022

Raskošan kampus

Ono što još ističe IULM na jedan poseban način jeste savremeni i raskošni kampus koji svojim izgledom svakako doprinosi kvalitetu nastave. Kampus se sastoji od čak 8 zgrada. Univerzitet, osim samih fakulteta obuhvata i domove za studente, što je dosta značajno za njih. Brojni amfiteatri se koriste za organizaciju različitih događaja i konferencija. Moderna arhitektura karakteriše zgrade Univerziteta IULM i tim se značajno doprinosi kvalitetu nastave. Glavna zgrada u Via Carlo Bo je centralno jezgro Univerziteta IULM koje je, spolja pokriveno ružičastim ciglama i okruženo dvorištem, skladno povezano sa čuvenom milanskom arhitektonskom tradicijom. Unutra, sistem pokretnih stepenica povezuje šest spratova zgrade, čiji je nameštaj kreiran prema hromatskoj studiji koja je funkcionalna za koncentraciju i proučavanje. Oko centralne zgrade izgrađen je vrt i sedam novih zgrada za smeštaj, učionica, istraživačkih odeljenja i instituta, univerzitetske knjižare, ugostiteljskih usluga i studentskog doma. Za IULM studiranje ne znači samo ostajanje u učionici i puko učenje, već i komuniciranje, ostvarivanje kontakata... vodeći se tim, usluge namenjene studentima uvek su na pešačkoj udaljenosti.


Po uzoru na američke kampuse, nova zgrada Athenaeum je veoma moderan kompleks, tehnološki napredan i opremljen strukturama i prostorima dizajniranim da daju prostor za učenje, istraživanje, ali i za trenutke socijalizacije. Smešten u oblasti koja se stalno razvija, samo pet minuta od Dizajn okruga i područja Navigli. Kampus Univerziteta IULM postao je referentna tačka za modernost i dinamiku, kao i jedan od najbolje povezanih univerziteta u gradu zahvaljujući IULM-u stajalištu linije metroa M2.

Aktivnosti na unverzitetu

Studenti imaju mogućnost da rade pola radnog vremena u kancelarijama Univerziteta. Takođe, IULM poseduje i Web radio, koji studentima pruža uvid u sva dešavanja na Univerzitetu. Nije reč o klasičnoj radio stanici, s obzirom da studentima pruža mogućnost da eksperimentišu sa ovakvom vrstom medija, kao i da na ovaj način steknu potrebnu praksu, organizuju samostalno određene projekte i teme o kojima žele da govore. Takođe, još jedan zanimljiv, uređivački projekat, jesu mladi pisci IULM-a. Projekat je osmišljen tako da na jedan specifičan način podstiče kreativno pisanje studenata, koje predstavlja važnu ulogu u razvoju jezika, komunikacije i kulture, što su osnovne oblasti proučavanja samog Univerziteta.


Sam Univerzitet insistira na usavršavanju, kao i kombinovanju naučnih disciplina, u skladu sa potrebama budućih zanimanja. S tim u vezi imate priliku da usavršite svoje IT i kompjutersko znanje. IULM je akreditovani test centar za polaganje ECDL sertifikata koji vam može pomoći u daljem razvoju karijere, kao i sticanju novih veština. Pored nastavnih i vannastavnih kulturnih aktivnosti koje IULM promoviše za razvoj liderskih sposobnosti mladih na međunarodnom nivou, možete učestvovati u svim studentskim sportskim inicijativama, koje koordinira CUS Milan (Univerzitetski sportski centar). IULM prepoznaje obrazovnu vrednost sporta i njegovu važnost u ličnom i profesionalnom razvoju pojedinaca.

Zašto studirati na IULM-u?

Ako su vaša interesovanja u polju jezika, kulture ili komunikacija, onda je IULM pravi izbor za vas! Veoma prepoznat u ovom polju, IULM već decenijama proizvodi kadrove za najpoznatije italijanske firme i marketing agencije, i siguran je put za uspešnu međunarodnu karijeru.Bachelor programi

 • Corporate Communication and Public Relations (EN/ IT)
 • Communication, Media and Advertising (IT)
 • Interpreting and Communication (IT)
 • Tourism, Management and Territory (IT)
 • Arts, Media and Cultural Events (IT)

Studije traju 3 godine i cena je oko 8 400€, a moguće je dobiti stipendiju koja iznosi 50% školarine, tako da je cena u tom slučaju oko 4 200€.


Master programi

Dvogodišnji programi 

 • Strategic Communication (EN) – nudi dual degree opciju u UK.
 • Hospitality and Tourism Management (EN) – nudi opciju da prve godine budete u Milanu, a druge u Milanu, USA ili Francuskoj.
 • Specialized Translation and Conference Interpreting (IT)
 • Marketing and Communication (IT)
 • Television, Cinema and New Media (IT)

Cena dvogodišnjih master programa je oko 9 800€, ali je moguće dobiti stipendiju koja iznosi 50% školarine i cena je u tom slučaju 4 900€.

Jednogodišnji programi

 • Game Design (EN)
 • International Communication (EN)
 • Hospitality and Tourism Management (EN)
 • Communication for International relations (EN&IT)
 • Food Design and Innovation (EN)
 • The Art of Narrative, Literature, Movie, Television (IT)
 • Communication for Sciences, Economics and Law (IT)
 • Publishing and Music Production (IT)
 • Food and Wine Communication (IT)
 • Journalism (IT)
 • Management of made in Italy. Fashion, Design, Luxury (IT)
 • Management and Communication of Beauty and Wellness (IT)
 • Management of Artistic and Cultural Resources – Rome (IT)
 • Language and Oriental Culture – Rome (IT)
 • Marketing and Communication for Sports (IT)
 • Master.Lab Design Direction: Communication & Management (IT)
 • Retail Brand Management & Sales (IT)
 • International Marketing and Sales Communication

Cena programa je oko 14 400 € i ne postoje umanjenja za ove programe.


Prijava i upis

Dokumentacija za apliciranje je standardna i potreban vam je sertifikat jezika IELTS ili TOEFL. Ukoliko želite da studirate na italijanskom jeziku, potreban vam je B2 nivo znanja i imaćete intervju gde će vas dodatno testirati.

Rok za prijavu na studije je do kraja maja. Ukoliko želite da ostvarite umanjenje školarine, poterbno je poslati prijavu do kraja januara.  

Ino Edukacija je predsavnik IULM Univerziteta i upis preko nas je direktan i besplatan.

Ukoliko vas interesuju studije komunikacija i turizma u Italiji, savetujemo vas da nam se što pre javite i zakažete svoj besplatan sastanak u Ino Edukaciji kako bismo na vreme pripremili dokumentaciju i poslali prijavu.


Prijavite se na naš newsletter

Podaci o firmi:

ANA MARIJA KOPPERT PR AGENCIJA ZA OSTALO OBRAZOVANJE INO EDUKACIJA BEOGRAD | PIB: 108923623 | MB: 63798584