RIT Croatia - Rochester Institute of Technology CroatiaRIT Croatia, jedni američki koledž u Hrvatskoj, osnovan je 1997. godine u Dubrovniku kao rezultat saradnje uglednog američkog univerziteta Rochester Institute of Technology i Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, koje je u to vreme započelo osnivanje privatnih visokoobrazovnih institucija. RIT Croatia je prva i jedina visokoobrazovna instuticija u Hrvatskoj na kojoj studenti mogu dobiti dve diplome za završene osnovne studije – američku, koju dodeljuje Rochester Institute of Technology (RIT) (u pitanju je identična diploma koju dobijaju studetni RIT-a u SAD-u) i hrvatsku, koju dodeljuje RIT Croatia.

Rochester Institute of Technology, osnovan 1829. godine, jedan je od najvećih privatnih univerziteta u SAD sa skoro 19000 studenata iz više od 100 zemalja. Upravo zbog inovativnosti i usmerenosti ka profesionalnom razvoju i stručnoj praksi studenata, univerzitet je stekao međunarodnu prepoznatljivost. Rochester je treći grad po veličini u državi Njujork, sa više od milion stanovnika. Ovaj grad je centar inovacija i preduzetništva i sedište je mnogobrojnih kompanija iz oblasti visoke tehnologije, komunikacija, optike, istraživanja i proizvodnje. Univerzitet je poznat po programima iz oblasti nauke, IT-a, inženjerstva i umetnosti, kao i po koležu tehničkih nauka koji je isključivo posvećen obrazovanju studenata sa oštećenim sluhom.

Kampus u Dubrovniku i Zagrebu

RIT Croatia ima kampuse na dve lokacije - studenti mogu da biraju između Dubrovnika, najpoznatije turističke destinacije u Hrvatskoj, i Zagreba, prestonice i finansijskog centra ove države. Kampus u Dubrovniku je lociran na samo nekoliko koraka od ulaza u Stari Grad, a zagrebački kampus u centru Bundek, modernom objektu u kojem se nalaze stanovi, restorani, kafići i fitness centar. Nastavni planovi i programi RIT Croatia u potpunosti su usklađeni sa visokim standardima obrazovanja i akademskim programima američkog univerziteta Rochester Institute of Technology. Kampusi u Zagrebu i Dubrovniku opremljeni su najsavremenijom tehnologijom, a u prostorijama u kojima se održavaju predavanja i vežbe studentima su na raspolaganju Apple iMac kompjuteri. Multimedijske učionice opremljene su POLYCOM sistemima koji omogućavaju studentima online praćenje predavanja sa ostalih kampusa RIT-a. RIT Croatia poseduje dva fitness centra koji su namenjeni studentima, profesorima i osoblju fakulteta.


Fakultet pruža stimulativno okruženje za usvajanje znanja jer studenti ne samo da imaju priliku da aktivno učestvuju na predavanjima i postavljaju pitanja, već mogu raditi i na različitim projektima i zadacima. Fakultet ohrabruje studente da razvijaju kritičko i analitičko mišljenje, samostalno donošenje odluka i pomaže im da unaprede svoje liderske potencijale i veštine komunikacije. RIT Croatia je sjajan izbor za mlade koji žele da se školuju u dinamičnom i internacionalnom okruženju, budući da će imati priliku da uče sa studentima iz najrazličitijih delova sveta (iz Australije, Austije, Kanade, Nemačke, Kine, Rusije, Švajcarske, Turske, SAD, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Crne Gore).

Studenti mogu provesti jedan ili dva semestra na RIT-u u Rochesteru (država Njujork) i na kampusu RIT Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovo iskustvo ne samo da povećava šanse za zaposlenje, već i studentima pruža mogućnost da usavrše engleski jezik, upoznaju studente iz najrazličitijih delova sveta i steknu globalnu perspektivu.


Programi

Osnovne studije traju 4 godine i nastava se odvija na engleskom jeziku. Studije mogu početi u septembru ili u januaru.

Programi osnovnih studija (na engleskom jeziku, početak u septembru i januaru):

Programi master studija (na engleskom jeziku, početak u septembru/oktobru):

Jedinstveni program stručne prakse i karijerni centar

Svaki student RIT Croatia u obavezi je da učestvuje u programu stručne prakse koji je oblikovan po uzoru na Cooperative Education program (Co-op program) RIT-a u Rochesteru. Stručna praksa je usko povezana sa programom studija tako da studenti mogu primeniti stečeno znanje u praksi radeći u različitim internacionalnim kompanijama. Takođe, mnogi se odluče da odrade barem jednu praksu u inostranstvu. Svi studenti moraju odraditi dva bloka stručne prakse – prvi nakon završene druge godine studija i drugi nakon završene treće godine studija (minimum 800 radnih sati). Stručna praksa je sjajna prilika da mladi steknu dragoceno profesionalno radno iskustvo i uspostave mrežu poslovnih kontakata. Pored toga, svi studenti imaju pristup bazi alumnista RIT Croatia koja trenutno broji više od 2300 aktivnih članova. Studenti mogu obavljati praksu u nekoj od sledećih kompanija i hotela – Addiko Bank, British American Tobacco, L’Oreal Adria, Nestle Adria, Cinestar, Falkensteiner Hotels and Resorts, Dorchester Collection, Maslina Resort, Enum software, Hrvatski Telekom, Microblink KING ICT, CloudSense, itd.

Kancelarija za stručnu praksu i karijerno savetovanje pomaže studentima da se što bolje pripreme za izlazak na tržište rada, a karijerni savetnici im pomažu u odabiru i izgradnji karijere, uspostavljanju kontakta sa potencijalnim poslodavcima, kao i u pronalasku stručne prakse. 

RIT Croatia jednom godišnje organizuje Career Education Day, događaj koji okuplja predstavnike najuglednijih kompanija iz Hrvatske i regiona. Ovaj događaj je sjajna prilika za pronalazak stučne prakse, sezonskih poslova i stalnog zaposlenja. Neke od kompanija i hotela u kojima su se zaposlili diplomci RIT Croatia su: Amazon, Huawei Technologies, Adriatic Luxury Hotels, eBay, Hilton, Radisson BLU, Booking.com, Falkensteiner Hotels and Residences, Park Hyatt, itd.


Zašto RIT Croatia?

  • Međunarodno priznata diploma i studije na engleskom jeziku – studenti koji završe programe osnovnih studija dobijaju dve diplome – američku diplomu RIT-a iz Rochestera i hrvatsku diplomu RIT-a Croatia
  • Visok standard obrazovanja – programi na RIT Croatia usaglašeni su sa standardima visokog obrazovanja koji se primenjuju u Rochesteru
  • Usmerenost na studente i negovanje individualnog pristupa – svaki student dobija podršku fakultetskog osoblja, akademskih i karijernih savetnika, kao i starijih studenata tj. mentora
  • Studenti su deo globalnog univerziteta – svi studenti imaju priliku da provedu jedan ili dva semestra u Rochesteru i Dubaiju
  • Priprema studenata za tržište rada kroz program stručne prakse – poseban program stručne prakse studentima pruža mogućnost da tokom studija rade u oblasti za koju se školuju
  • Mogućnost dobijanja stipendija i finansijskih olakšica – više od 70% prijavljenih studenata za finansijsku pomoć dobilo je stipendiju i finansijske olakšice
  • Prilika za razvoj internacionalne karijere – više od 2300 diplomaca RIT Croatia imaju uspešne karijere u različitim industrijama, od kojih su mnogi razvili internacionalne karijere

Cene i stipendije

Godišnja školarina za programe osnovnih studija iznosi 6500 EUR, a ukupna školarina za master studije iznosi 16900 EUR. RIT Croatia nudi dve vrste finansijskih olakšica – Financial Aid (need-based stipendije) i stipendije namenjene izvanrednim studentima (merit-based stipendije).

Financial Aid se dodeljuje u iznosu od 1000 do najviše 10000 EUR i to u obliku umanjenja godišnjeg iznosa školairne. Iznos ostvarene finansijske pomoći deli se na sve četiri godine studija i može pokriti do 40% troškova školarine. Finansijska pomoć se dodeljuje na osnovu informacija o mesečnim prihodima roditelja/staratelja i broju članova domaćinstva. Takođe, procenjuje se i motivacija kandidata za studiranje na RIT-u i uzimaju se u obzir njegova prethodna akademska postignuća i/ili rezultati prijemnog ispita. Kandidati koji pošalju prijavu do 15. februara imaju veće šanse za dobijanje Financial Aid-a.

Merit-based stipendije se daju u vidu umanjenja školarine, primenjuju se na sve 4 godine studija i mogu pokriti do 50% troškova školarine. Ova vrsta stipendije zavisi od kvaliteta kandidata - ocena, proseka, znanja jezika, motivacije, uspeha na različitim takmičenjima i slično.

Stipendije i finansijska pomoć mogu se iskoristiti za upis na sledeće programe osnovnih studija: Hospitality and Tourism Management, Business Administration: International Business i Information Technology/Web and Mobile Computing.

Kandidate koji su u svim razredima srednje škole imali odličan uspeh RIT Croatia nagrađuje automatskom stipendijom u iznosu od 4000 EUR.


Smeštaj

Studenti u Zagrebu uglavnom odsedaju u privatnom smeštaju i cena je između 350 i 600 EUR na mesečnom nivou, zavisno od ličnih preferencija. Studentima u Dubrovniku je dostupan studentski dom i cena smeštaja u dvokrevetnoj sobi je oko 200 EUR mesečno.

Uslovi za upis

Od dokumentacije potrebni su transkripti/svedočanstva, motivaciono pismo, kao i dokumentacija o finansijskom statusu porodice (za kandidate koji se prjiavljuju za Financial Aid). Motivacioni intervju na engleskom jeziku je sastavni deo aplikacionog procesa i na taj način kandidati demonstriraju svoje znanje engleskog jezika. TOEFL/IELTS/Cambridge sertifikat nije obavezan, ali je naravno poželjan. Ukoliko je kandidat zainteresovan za dobijanje Financial Aid-a preporučuje se da pošalje prijavu do 15. februara (za upis u septembru). Prijave se mogu poslati i nakon 15. februara.

Moguć je i transfer studenata sa drugih univerziteta. Od dokumentacije potrebni su transkript ocena, silabus predmeta (course description) na engleskom jeziku i motivaciono pismo. Intervju na engleskom jeziku je sastavni deo aplikacionog procesa.

Ino Edukacija je direktan predstavnik RIT Croatia i prijava preko nas je besplatna - javite nam se za više informacija na mail office@inoedukacija.com ili nas pozovite na +381615544199!

Besplatan sastanak sa INO mentorom zakažite OVDE.

Podaci o firmi:

ANA MARIJA KOPPERT PR AGENCIJA ZA OSTALO OBRAZOVANJE
INO EDUKACIJA BEOGRAD
PIB: 108923623
MB: 63798584