Università Cattolica Kampus u Rimu | Ino edukacija

Università Cattolica Kampus u Rimu


Universita Cattolica del Sacro Cuore (engleski: Catholic University of the Sacred Heart), poznat kao UCSC ili UNICATT ili jednostavno Cattolica, je italijanski privatni istraživački univerzitet osnovan 1921. Cattolica, sa svojih pet povezanih kampusa, je najveći privatni univerzitet u Evropi i najveći katolički univerzitet na svetu. Njegov glavni kampus se nalazi u Milanu, Italiji, a drugi najveći kampus se nalazi u Rimu. U okviru ovog kampusa se nalazi velika univerzitetska bolnica koja je jedna od najboljih za onkologiju u celoj zemlji. Veliki broj učionica za studente se nalazi upravo u bolnici s ciljem da se olakšaju predavanja i praksa, kako studenti ne bi morali da žure na drugi kraj kampusa, već im je sve na jednom mestu. Bolnica Universita Cattolica Agostino Gemelli je najbolja bolnica u Italiji i među top 50 najboljih širom sveta na osnovu Nevsveek rangiranja iz 2021. godine.

Cattolica je visoko rangirana i odlično organizovana

UCSC je dobio pet zvezdica od QS Stars-a, globalnog univerzitetskog sistema ocenjivanja, u sledećim oblastima: zapošljavanje, nastava, objekti i angažovanje. Po zapošljavanju je jedan od najbolje rangiranih univerziteta u Italiji, i imaju veoma dobar career service. Kada u Italiji kažete da studirate na Cattolici, to se smatra veoma prestižno. Rektor Cattolice je Mario Monti, koji je bio premijer Italije od 2011. do 2013. i važi za jednog od najpoznatijih italijanskih ekonomista. 

U okviru kampusa u Rimu nalaze se ekonomski i fakultet medicine i hirurgije. Od novembra 1961. se predaje medicina, dok je ova institucija povezana sa Policlinico Gemelli od 1964. godine. Neverovatna je činjenica da su čak 43 profesora sa fakulteta medicine uvrstani u najbolje italijanske naučnike! Sam program Medicine and Surgery je uvrstan u top 150 programa na svetu by subject na prestižnoj QS World University Rankings.

Cattolica Rim je poznata po studijama medicine

Univerzitetska poliklinika Agostino Gemeli služi kao bolnica za nastavu medicinskog fakulteta na Universita Cattolica del Sacro Cuore i duguje svoje ime osnivaču univerziteta, franjevačkom fratru, lekaru i psihologu Agostinu Gemeliju.

Sam kampus je impozantan - bašta koja se nalazi ispred, ceo venac zgrada u kojima su smeštene sale, učionice, laboratorije, amfiteatri. Izuzetno je prijatna atmosfera, ali isto tako će vam trebati vremena da se naviknete na ovako veliki prostor. :) Sama bolnica je jedna od najsavremenijih - na svakom koraku je zelenilo i prostor za studente gde mogu da se opuste, odmore ili da ponove gradivo. Velika kantina koja je na raspolaganju i studentima i pacijentima. U okviru bolnice imate apoteku, pa čak i knjižaru! U toku posete INO tima, imali smo prilike da prisustvujemo sajmu zapošljavanja i praksi koji je bio organizovan samo za studente Cattolica Univerziteta. 

Sam kurikulum programa je poseban još po jednoj stvari - u toku studija, imate pripreme za Step 1 i Step 2 ispite. Ovi ispiti su predviđeni za specijalizaciju u Americi. Ukoliko ste zainteresovani za ovako nešto, Cattolica vam pruža mogućnost da se pripremite za jedne od najzahtevnijih ispita u svetu medicine i da svoju karijeru nastavite, ni manje, ni više, nego u Americi! Na državnim italijanskim univerzitetima ovako nešto nije dostupno.


Prijemni za upis na studije medicine

Prijemni za upis na Cattolica University nemojte mešati sa IMAT testom predviđenim za upis na državne univerzitete. Cattolica ima svoj prijemni koji se radi online i uglavnom je u prvoj polovini aprila. Prijave za sam program počinju od novembra/decembra. Kada se prijavite za program, automatski se prijavljujete i za prijemni. Sistem će vam ponuditi nekoliko slotova, odaberete vreme koje vam odgovara, platite fee u iznosu od 160EUR i odmah vam na mejl stiže više informacija.

Prednost prijemnog na Cattolici jeste što su vam odmah dostupne informacije o oblastima koje će biti na testu (biologija, hemija, fizika, matematika, general knowledge, logic, 5 pitanja iz religije i etike). Po plaćanju prijemnog, fakultet vam šalje simulacije prijemnog i bazu sa preko 3000 pitanja i odgovora! Takođe, Cattolica organizuje svoje pripreme za test, stoga imate dovoljno vremena, podrške i materijala da se pripremite. Lista rezultata, kao i primljenih studenata se objavljuje desetak dana nakon ispita. Nemojte se demotivisati ukoliko ste deseti ili petnaesti ispod liste. Vrlo često se dešava da studenti koji su primljeni odustanu, te da se rang lista pomeri i budete upisani.

Važno je napomenuti da je IMAT test značajno teži i zahtevniji od prijemnog na Cattolica Univerzitetu. Prvo zbog nemogućnosti pripreme, osim direktno u Italiji, drugo zbog same strukture testa na koju naši učenici nisu navikli u srpskom obrazovnom sistemu. Prijemni se radi na univerzitetu u Italiji i piše se rukom. Što ostavlja više prostora za greške. :) Acceptance rate na državnim univerzitetima u Italiji je 5 do 7%, dok velika većina naših kandidata, ukoliko počne na vreme da se sprema za prijemni na Cattolica Univerzitetu, svoje studije upiše uspešno.

Program Medicine and Surgery traje 6 godina, u potpunosti je na engleskom jeziku, a cena studija je 15800EUR po godini.


Studije Healthcare Management na engleskom jeziku u Rimu

Pored osnovnih studija medicine, u okviru Cattolica kampusa u Rimu možete pohađati i dvogodišnji master Healthcare Management - traje dve godine, školarina po godini sa stipendijom Ino Edukacije 6000 EUR godišnje. Ovaj master uglavnom preporučujemo kandidatima koji su završili osnovne studije iz oblasti medicinskih nauka, stomatologije, farmacije, ekonomije itd. pa čak i kandidati čije je prethodno akademsko školovanje iz oblasti političkih nauka, prava i sl.


Život u Rimu

Prava kulturna prestonica. Večni grad i kolevka zapadne civilizacije, turistički centar i odlično povezan. Muzej na otvorenom: slikovito i istorijsko blaženstvo, koje sadrži mnoga svetska remek-dela koja oduzimaju dah, od Mikelanđelovog plafona u La Cappella Sistina do prelepih atrakcija na Piazza Navona, la Fontana di Trevi, il Vittoriano, il Colosseo. Popularan set filmova nagrađenih Oskarom: Velika lepota, La Dolce Vita i Rimski praznik, između ostalih Da li ste znali? Prema legendi, baciti jedan novčić u Fontanu di Trevi znači da ćete se vratiti u Večni grad, baciti dva novčića znači da ćete se vratiti i zaljubiti se, a baciti tri novčića znači da ćete se vratiti, pronaći ljubav i venčati.

Ukoliko želite da vam Večni grad bude upravo onaj gde ćete steći jednu od najprestižnijih diploma iz oblasti medicine, zakažite svoj besplatan sastanak! Prijava na ovaj univerzitet je direktna i besplatna preko Ino Edukacije, s obzirom da je naša agencija broj 1 predstavnik u Evropi!


Prijavite se na naš newsletter

Podaci o firmi:

ANA MARIJA KOPPERT PR AGENCIJA ZA OSTALO OBRAZOVANJE INO EDUKACIJA BEOGRAD | PIB: 108923623 | MB: 63798584