Fontys University of Applied Sciences | Ino edukacija

Fontys University of Applied Sciences


Državni univerzitet strukovnih studija u srcu Holandije

Fontys University je državni univerzitet u Holandiji i predstavlja jedan od najvećih univerziteta strukovnih studija sa preko 44000 studenata u 3 kampusa i čak 29  programa na engleskom jeziku. Zbog široke ponude smerova kampusi su rasprostranjeni na nekoliko lokacija – Eindhoven, Venlo i Tilburg i svaki od njih centar je za određenu temu – Eindhoven je glavni centar za smerove poput ICT and Enginering, Venlo nudi smerove u oblesti Business and Economics, dok Tilburg zastupa smerove u oblasti umestosti  - Dance and Music and Performing Arts. Ovo je institucija koja je orijentisana na praktično učenje i dobija se državna diploma.


Učenje kroz praksu

Programi strukovnih studija predstavljaju miks teorije, prakse i obaveznog rada u toku studija kako bi primenili naučeno i bili osposobljeni za rad posle studija. To podrazumeva veoma visok kvalitet nastave uz praćenje trendova u okviru odabranog smera. Uz to uvek idu i kvalitetne razmene u okviru partnerskih univerziteta kako bi se studenti upoznali sa drugim kolegama i razmenili iskustva u određenom polju u okviru jednog semestra ili cele godine.

Školarine od 1000 EUR za studente sa EU pasošem

Za naše studente koji imaju hrvatski, mađarski, rumunski, bugarski ili neki drugi EU pasoš Holandija je prvi izbor jer su studije veoma povolje sa EU pasošem i iznose 1000-2000 EUR godišnje. Sa Non EU pasošem iznose 7000-11000 EUR godišnje pa je razlika znatna. 

Stipendije i studentski krediti

Holandija daje više različitih stipendija. 

 • Za studente sa EU pasošem postoji mesečna stipendija od 400 EUR za troškove života. 
 • Studentski kredit se takođe odobrava studentima sa EU pasošem sa 0% kamate koje se vraća tek kada nađete posao i vraća se na rok od 35 godina
 • Holland scholarship
 • Za NON EU studente postoji Holland stipendija koja iznosi 5000 EUR i umanjuje školarinu za taj iznos. 
 • ACI Creative Mind Scholarhip
  Stipendija sa kampusa u Tilburgu, namenjena studentima iz oblasti umetnosti. Uslovi su kao i za prethodnu stipendiju, a aplicira se u toku studija.
 • Top Talent Scholarship
  Kao što i sam naziv kaže, ovo je stipendija za top studente koji su ostvarili odlične rezultate u srednjoj školi (ako apliciraju u prvoj godini) ili su u prethodnoj godini studija položili sve ispite (ako apliciraju od druge ka starijim godinama). Uslov je da ste non-EU student, da niste obnavljali godinu niti aplicirali pre na neki univerzitet i da ostvarujete veoma visoke rezultate i prosek. Iznos stipendije je 2000 evra.Ranking i akreditacije

Kao što smo naveli, Fontys je državni unverzitet i samim tim poseduje državnu akdreditaciju - Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie koji je zvanični organ za dodeljivanje akreditacija u Holandiji. Od brojnih nagrada i visokih rankinga za ICT i Business programe izdvojili bismo da spada u top 10 državnih univerziteta na teritoriji cele Holandije.

State of the Art kampus

Kampusi u Ajdhnovenu i Venlou su nedavno renovirani i izgrađene su nove zgrade. Sve je otvoreno, svetlo, povezano i cilj ovog enterijera je bio da stimuliše studenti da i sami budu otvoreni, vedri i ambiciozni i da se hrabo penju stepenicama gore. 


Direktorka Ana Marija Koppert sa predstavnicima Fontys UniverzitetaLokacija

Centralni i najveći kampus smešten je u najpopularnijem studentskom gradu - Eindhovenu, na samom jugu Holandije. Ovaj deo je poznatiji Brainport region, jer je upravo ova regija internacionalni centar nauka i tenologije. To podrazumeva da je upravo ovde cenar svih vodećih internacionalnih kompanija (kao i Philiphsov glavni centar). Zbog toga čak i glavni slogan škole je: Study at Fontys and start your career in the Brainport region!
Eindhoven i Venlo dosta su slični po pitanju studentskog života. Obe lokcije su prepune studenata, što znači da je reč o bezbednoj sredini za rad i razvoj. Kampus u Venlou je na samoj granici sa Nemačkom. 

Za dva sata do Ajdhovena

Ajndhoven ima veliki low cost aerodrom sa kog možete letiti jevtino po celoj Evropi. Iako Holandija deluje daleko, organizaciono gledano ona je veoma blizu i lako se i jevtino stiže Wizzair avio kompanijom. Wizzair leti direktno do Ajdnhovena iz Beograda, Sarajeva, Skoplja, Temišvara, Budimpešte i Tirane, kao i mnogih drugih gradova. Povratna karta je oko 50 EUR i svi studenti se uvek oduševe što mogu lako da putuju do kuće i po celoj Evropi, ali i Maroku, UK, Tenerifima, Islandu itd.

Studentski život i studentski poslovi

Kada su u pitanju troškovi života za Eindhoven, mesečni troškovi iznose između 800 i 1000 evra, dok su troškovi za Venlo manji, jer je u pitanju manji studentski grad. U Holandiji skoro svi studenti rade i u ponudi je veliki broj dobro plaćenih studentskih poslova. Fontys, ali i Holandija kao zemlja obično je prvi izbor studentima sa EU pasošem. Za EU studente školarina je znatno manja (u proseku 1000 evra). Zbog novog zakona koji je stupio na snagu 2018. godine, EU studenti koji upisuju prvu godinu osnovnih studija na Fontysu umesto 2000, cena školarine je 1000 evra. 

Bachelor studije kampus Eindhoven

Engineering and ICT Studije traju 4 godine i programi su sledeći:

Health StudijeBachelor studije kampusi – Tilburg, Eindhoven i Venlo

Business studije takođe traju 4 godine:


Bachelor studije kampus Tilburg

Art Studije – 4 godine:


Master studije kampus Tilburg

Ponuda master studija je dosta manja, jer fakultet je više fokusiran na osnovne studije. Programi su organizovani na full time i part time, a dužina studija zavisi od smera: 


Master studije kampus Venlo


Karijerni centar

Fontys sa velikom pažnjom brine o studentima i njihovom položaju. Kroz programe olakšica studenti ostvaruju dodatne benefite. Programi podrške su veoma korisni, a mi ćemo nabrojati najvažnije: 

 • Pošto je u pitanju zemlja u okviru EU, školarina za prvu godinu osnovnih studija za EU student iznosi malo više od 1000 evra.
 • Kada su u pitanju non-EU student, fakultet završava kompletan process oko vize i boravka.
 • Fontys University sa Erasmus+ programom studija spaja preko 50 partnerskih univerziteta iz celog sveta. Studenti često mogu da apliciraju na semester ili godinu dana razmene na nekom partnerskom univerzitetu. 
 • Na 2. Ili 3. godini studija (u zavisnosti od smera) studenti su dužni da odrade obaveznu praksu. Fakultet je podrška za pronalazak prakse, pripreme za intervju, savetovanje i sl.
 • Kako bi se što bolje upoznali sa fakultetom i smerovima i doneli definitivnu odluku da je ovo mesto gde ćete započeti/nastaviti studije, fakultet 2 puta organizuje Open Day za buduće studente. Ino agencija je redovan učesnik ovog događaja i svake godine organizuje polaske iz Beograda. 


Smeštaj

Za Non EU studente studentski smeštaj u 90% slučajeva rešava fakultet nakon uspešnog upisa. Škola je veoma organizovana, tako da nakon rezervacije i plaćanja početnog depozita, soba je na raspolaganju od dogovorenog datuma. Rezervacija smeštaja obično ide od 15. juna, kada dostavite kompetnu dokumentaciju I osigurate svoje mesto. Prijava je jednostavna, a ponuda smeštaja se čeka oko mesec dana. EU studenti imaju odgovornost da sami nađu smeštaj ali tu im je u pomoći Ino Edukacija.

Iskustva studenata - Zadovoljstvo, sazrevanje i odgovornostDunja Alimpić i Jelena Bačić Alimpić
Stefan Lazarević
Moram priznati da nikada nisam bila srećnija. Holandija je organizovana država u kojoj se zna red i poštuje se. Pretpostavljam da je mnogim studentima teško na početku da se naviknu na potpuno novo okruženje i sistem. Međutim, kada sam nakon tri dana boravka u Ajndhovenu prošetala centrom, shvatila sam da je ovaj grad, ovo mesto i ova država moj novi dom. Opet kažem, u pitanju je neki osećaj koji se ne može opisati. Oduševljena sam.

Dunja Alimpić, studentkinja International Communication Management na Fontys-u

 “Zasigurno mogu da kažem da će mi ovo biti nezaboravno iskustvo koje ću ceo život pamtiti. Ako stavimo na stranu da Holanđani dosta rade i da je uveden red u državi još odavno, mogu da kažem da umeju i da se dobro zabave. Sve u svemu, učim i radim vredno, ali se i pritom dobro zabavljam.”

 Stefan Lazarević

ICT student na Fontys-u


Cene i stipendije

Cena osnovnih studija zavisi od smera na koji aplicirate. Cena za Engineering, Technology, ICT i Logistic programa je 9600 evra za non-EU studente, dok je za ostale programe cena 7680 evra. 

Za EU student cena studija je inače 2000 evra. Izuzetak je prva godina koja košta 1041 evra. 

Cena master studija je 9760 evra. 

Uslovi za upis

Prvo se uradi registracija na Studielinku, a zatim se šalje prijava dalje.

Procedura je standardna, kao i za većinu partnerskih univerziteta.
Za osnovne/master studije potrebna je sledeća dokumentacija: svedočanstva/transkripti ocena, diploma srednje škole/osnovnih studija, položen engleski jezik (IELTS: 6.0/6.5; TOEFL: 80 minimum, CAE 169 minimum) i pasoš.

Rok za apliciranje za non-EU student je 15. maj, za EU studente – 15. Jun, a ako planirate da aplicirate na fakultet bez pomoći oko smeštaja, rok je 15. avgust. 

Ino Edukacija je predstavnik Fontys Univerziteta I upis preko nas je direktan, a naše usluge za upis na partnerske univerzitete besplatne - javite nam se za više informacija i zakažite besplatne konsultacije ovde.Prijavite se na naš newsletter

Podaci o firmi:

ANA MARIJA KOPPERT PR AGENCIJA ZA OSTALO OBRAZOVANJE INO EDUKACIJA BEOGRAD | PIB: 108923623 | MB: 63798584