Osnovne i master studije medicine i stomatologije u inostranstvu - Ino Edukacija

Studije medicine i stomatologije u inostranstvu


Kako upisati medicinu u inostranstvu

Medicina danas, kao i nekada, važi za jednu od najperspektivnijih i najprestižnijih oblasti studiranja. Iako je sama profesija vrlo izazovna, ponekad naporna i zahtevna, biti lekar ili medicinski radnik istovremeno je vrlo ispunjujuće i respektabilno zanimanje. U inostranstvu su studije medicine prilično kompetitivne, vrlo je teško upisati i konkurencija je ogromna te je potrebna rana i temeljna priprema. U mnogim zemljama studije medicine nisu na engleskom jeziku, već na lokalnom jeziku, i nivo znanja koji je se traži je C1 ili čak C2, te zaista pripreme moraju početi par godina ranije.

Amerika ili Evropa za studije medicine

Najbolje rangirani programi i univerziteti iz oblasti medicine svakako su locirani u Americi, ali se mnogi Amerikanci odlučuju za studije medicine u Evropi zbog cene i trajanja studija. Da biste studirali medicinu u Americi prvo morate da završite koledž od 4 godine pa tek onda možete na MedSchool od 4-6 godina, koji godišnje košta 40-70 hiljada dolara. U Evropi studije medicine traju 5 ili 6 godina i može se aplicirati na studije odmah posle završene srednje škole. Cena varira od zemlje i da li su studije na privatnom ili državnom univerzitetu, ali je cena uvek značajno niža od Amerike. 

Studije medicine i stomatologije u Evropi

Studije medicine i stomatologije su u Evropi integrisane studije, odnosno osnovne i master studije su objedinjene u jedan akademski program, koji može trajati 5 ili 6 godina, zavisno od zemlje. Master studije medicine su izuzetno retke, i uglavnom dostupne za neke profitabilne oblasti plastične ili rekonstruktivne hirurgije ili ortodonike. Više su dostupne multidisciplinarni masteri iz biomedicine, molekularne biologije i tamo gde su potrebna multidisiplinarna naučna istraživanja. Studenti posle studije medicine ili stomatologije, kao i u Srbiji tako i u inostranstvu, rade staž u bolnici, počinju kao lekari opšte prakse, pa kasnije biraju specijalizaciju - ukoliko je dobiju. Kao i u Srbiji, potrebno je tada govoriti lokalni jezika na C1 nivou i imati radnu dozvolu. Master medicine u inostranstvu nije prečica do posla u toj državi ako ne govorite lokalni jezik, jer vas i dalje čeka stažiranje i specijalizacija. 

St George's University Granada - britanski fakultet medicine na Karibima

St George's University j britanski univerzitet na Granadi koji omogućava studentima da upišu medicinu posle srednje škole (6 godina) ili posle osnovnih studija prirodnih nauka (4 godine) i da posle studija dobiju stažiranje u američkim bolnicama i zaposle se u Americi. Ovaj univerzitet je izuzetno uspešan u dobijanju stažiranja u američkim bolnicama za svoje studente. Takođe, postoji program i sa Univerzitetom Northumbria u Njukaslu, da studenti neke godine provedu i u Velikoj Britaniji (pogledati sliku ispod). Moglo bi se reći da je ovaj univerzitet nešto između evropskog i američkog sistema, na sunčanima Karibima i visokim kvalitetom studija. Ino Edukacija je predstavnik ovog univerziteta i prijava i savetovanje je besplatno.

Velika Britanija - studije medicine

Tradicionalno su vrlo otvoreni prema stranim studentima i njihove diplome su poštovane i priznate svuda u svetu. Sam upis nije laka stvar, morate imati odlične ocene, biti vrlo motivisani i spremni. Preko Ino Edukacije studije medicine možete upisati direktno na Univerzitetu Brunel, koji je visoko rangiran univerzitet sa svojim smeštajem u Londonu. Prijava je preko nas besplatna. 

Ukoliko student nije dovoljno spreman, moguće je upisati Medicinski osnovni kurs (Medical Foundation Course). Ovaj kurs, ili „nulta godina“, kako se popularno naziva, traje godinu dana i najčešće prestavlja uslov za upis na osnovne studije za one studente koji nisu imali dovoljno predmeta iz prirodnih nauka u srednjim školama, ili im je znanje engleskog jezika na nižem nivou od predviđenog za normalno pohađanje nastave. Studenti koji uspešno polože minimum 75% ispita u godinu dana, mogu se upisati na osnovne studije medicine koje traju 5 godina. Ovakav kurs dostupan je nekoliko partnerskih univerziteta Ino Edukacije.

Italija - državni i privatni univerziteti za studije medicine

Studije medicine u Italiji na engleskom jeziku su dostupne na dva naša partnerska državna univerziteta Univerzitet Padova i Univerzitet Pavija  na koje se možete se besplatno prijaviti preko Ino Edukacije, a Medicina postoji na još 7 državnih univerziteta u Italiji. Ono što je važni reći je da se medicina veoma, veoma teško upisuje na državnim univerzitetima u Italiji. Dva su razloga: Non-EU kvota za upis je mala a konkurencija ogromna (prijavi se cela Turska, Severna Afrika, pola Indije i Amerikanci) i zaista biti na listi primljenih nije uopšte lako. Godišnje možda jedan ili dva studenata iz Srbije upiše medicinu na engleskom jeziku, a nekih godina nijedan. Drugi razlog je prijemni ispit tj. IMAT test koji je našoj deci veoma težak. Traži se znanje engleskog na skoro C2 nivou, logičko promišljanje i rešavanje problema, i opšta kultura na globalnom nivou. To su oblasti u kojima mi tradicionalno loše prolazimo na PISA testiranjima pa tako bude i na IMAT testu za prijemni na medicinu u Italiji.

Na privatnim univerzitetima je lakši upis, ali je takođe ozbiljna konkurencija i polaže se prijemni. Medicina na engleskom je dostupna na Università Cattolica del Sacro Cuore u Rimu i na Univerzitetu Humanitas u Milanu, za oba univerziteta usluga slanja je besplatna. Prijemni za oba univerziteta polaže se u februaru. Za Cattolicu postoji Cattolica prijemni, a za Humanitas se polaže IMAT test. Oba univerziteta su veoma prestižna i pružaju izuzetne uslove studiranja, jer oba univerziteta su pri univeritetskim bolnicama te studenti imaju znantno više prakse od studenata koji studiraju na državnim univerzitetima, jer oni nemaju svoje bolnice.

Preporučeni univerziteti za studiranje stomatologije u Evropi

Murcia University UCAM, Španija - studije na engleskom u prelepoj Mursiji, traju 5 godina, povoljni troškovi života

CEU San Pablo, Španija - studije na engleskom i španskom u Madridu, traju 5 godina

London South Bank University, Engleska - Studije Dental Therapy i Dental Hygiene od tri godine, moguće stipendije za umanjenje školarine, državni univerzitet

Bolton University, Engleska - Studije Dental Techniology od tri godine, moguće stipendije za umanjenje školarine, državni univerzitet

Jonkoping University, Švedska - državni univerzitet, Master studije prostetike i okupacione terapije na engleskom jeziku, za studente sa EU pasošem studije besplatne!

Transfer na 2. ili 3.godinu Medicine

Univerzitet Cattolica u Rimu i Univerzitet Humanitas u Milanu imaju opciju transfera na drugu ili treću godinu studija za one studente koji su već upisali i uspešno završili prvu godinu medicine na nekom od Univerziteta u Srbiji. 

Priprema za prijemni Medicine u Italiji

Pripremu za IMAT test je veoma retko u ponudi! Priprenu radi škola jezika Leonardo da Vinci u Milanu i Rimu. Cena za 2021 je bila 1780 EUR za tronedelju pripremu. Za 2022. bi trebalo da bude uvedena priprema i za test opšte kulture online. Preko Ino Edukacije prijava na IMAT pripreme je besplatna i možemo vam pomoći i oko smeštaja.

Studiranje medicine i stomatologije u Americi

U Americi se pre odlaska na MedSchool mora završiti koledž ili univerzitet od 4 godine (minimum) na neku srodnu temu kao što je biologija, biomedicina, hemija, molekularna biologija i sl. Po završetku osnovnih studija aplicira se na MedSchool, koji tipično traje još 4 godine. Za MedSchool u Americi treba izdvojiti značajna sredstva i dobro se pripremiti, jer primaju samo najbolje kandidate. 

Preporučeni Univerziteti u Americi

University of California, UCI Irvine, Los Angeles - MedSchool, državni univerzitet, visoko rangiran

Endicott College, Boston - Premed school

Prijavite se na naš newsletter

Podaci o firmi:

ANA MARIJA KOPPERT PR AGENCIJA ZA OSTALO OBRAZOVANJE INO EDUKACIJA BEOGRAD | PIB: 108923623 | MB: 63798584