Alumni članovi Univerziteta Webster iz Beča koriste veštačku inteligenciju u kreiranju svog samostalnog projekta

Alumni članovi Univerziteta Webster iz Beča koriste veštačku inteligenciju u kreiranju svog samostalnog projekta

Nekadašnji studenti Univerziteta Webster u Beču, Franz Weber, Gregor Jarisch i Emilija Ilić udružili su se na zajedničkom projektu kako bi pokrenuli sopstvenu platformu za razvoj softvera: EDDI.

EDDI je platforma za razvoj softvera koji uz pomoć veštačke inteligencije kreira više prilagođenih chatbot-ova. Chatbot je usluga, koja se pokreće pravilima, a ponekad i veštačkom inteligencijom sa kojom komunicirate preko interfejsa za četove.

Rad na ovom projektu je započet pre 12 godina i tim čini troje alumni članova Webster univerziteta, među kojima je i srpska studentiknja, Emilija Ilić.

Kako ste dobili ideju da kreirate EDDI?

Franz & Gregor: Ideja je nastala kada smo upoznali Jesse Alexander, bivšeg šefa Centra za studentske resurse. Gregor mi je pričao o svom softveru koji je razvijao proteklih 8 godina i mislio sam da je sada pravo vreme da ga predstavimo na tržištu.

Šta su bili neki od vaših neuspeha, a šta ste naučili od njih?

Gregor: Razvoj softvera je krenuo pogrešnim smerom tri puta, stoga smo bili primorani da počnemo od nule. Ono što smo naučili u ovom napornom procesu je da ne pristajemo na kompromise, već da uvek težimo najboljem rešenju.

Da li je činjenica da ste vas troje deo bivši studenti Univerziteta Webster imala uticaja na način na koji ste razvili EDDI? Ako jeste, kako?

Emilija: Činjenica da smo svi deo porodice Webster igra važnu ulogu u našem timskom radu. To nas zbližava i olakšava naš rad i komunikaciju. Zajedno, uživamo u izazovu novog okruženja i motivisani smo da imamo više Webster studenata kao deo našeg tima.

Zašto ste odabrali WVPU i šta vam se najviše dopalo u učenju na Webster-u?

Emilija: Nas troje smo izabrali Webster jer je izuzetno fokusiran na studente. Predavanja drže uspešni pojedinci koji imaju mnogo iskustva iza sebe i voljni su da to iskustvo podele sa studentima. Profesori kroz svoja predavanja prenose poslovne situacije iz prve ruke, što predavanja čini mnogo zanimljivijim.

Zašto ste izabrali da studirate svoj smer obrazovanja?

Emilija: Izabrala sam Marketing zato što me je ta oblast privlačila od samog početka studija. Kasnije sam imala priliku da primenim sve što sam naučila na Webster-u kroz posao u Labs.ai.

Franz: Već sam radio u IBM-u i tražio sam MBA iz finansija koji bi mogao da prati moje radne obaveze (gde sam mogao da učim posle radnog vremena). Webster mi je pružio ovu priliku. Osim toga, dobio sam stipendiju od strane Austrijske Narodne banke.

Gregor: Uvek sam imao strast za kompjuterske nauke i medije uopšte. Pošto se moja profesija vezivala za razvoj softvera, moje interesovanje za medije bilo je više motivisano idealističkim razlozima.

Koji je bio Vaš prvi posao nakon Webster-a? I kako ste pronašli taj posao?

Emilija: Ovo je moje prvo nezavisno radno iskustvo nakon studija. Našla sam ovaj posao zahvaljujući Aleksandri Deubner (viši službenik za razvoj karijere) i Webster Mentoring programa koji me je povezao sa Franzom koji je u to vreme vodio kompaniju. Zajedno smo se složili da nastavimo saradnju na višem nivou kroz moj angažman u Labs.ai-u. 

Želela bih da ohrabrim učenike Webstera da se upuste u bilo koje aktivnosti koje Webster nudi. To je odlična prilika da se razvijete dok radite uzajamno korisne aktivnosti.

Franz: Već sam radio u IBM-u, u odseku za finansije. Studiranje na Webster-u i završetak mog MBA-a je bilo toliko korisno iskustvo za mene, tako da sam odmah primenio znanje koje sam dobio na Webster-u na mom prvom poslu.

Gregor: Zapoočeo sam svoju profesiju pre nego što sam došao na Webster, jer me je moj preduzetnički duh usmerio već u srednjoj školi.

Koji je vaš savet za buduće diplomce sa WVPU prilikom ulaska u radni svet (bilo da rade za kompaniju ili započinju posao)?

Emilija: Pratite svoje snove i verujte u sebe. Učite i razvijajte se kroz svako iskustvo koje imate.

Franz: Uvek budite radoznali i izazivajte sebe, kao i svoje kolege.Težite razvoju kako na privatnom, tako i poslovnom životu.

Gregor: Promena je najteža, ali često najvažnija. Često je važnije od bilo čega drugog.

Saznajte više informacija o studijama na Webster Univerzitetu u tekstu na našem sajtu, koji možete pročitati ovde.


Ukoliko vas interesuju studije na Webster University u Beču, pošaljite nam besplatan upit