Ino Edukacija posetila London

Ino Edukacija posetila London

Obišli smo naše partnerske univerzitete i škole u Londonu, pogledajte slike!

Direktorka Ino Edukacije Ana Marija Koppert i Head of Recruitment Tijana Đurković posetile su partnerske institucije u Londonu, kako bi dogovorile uslove upisa i stipendije za naredne generacije studenata. Prenosimo vam slike i atmosferu iz grada, univerzita i škola. Za ulazak u UK nije potreban ni test ni potvrda vakcinacije, a viza se lako dobija, jer Srbija više nije na listi kritičnih zemalja. Do Londona direktno lete AirSerbia i Wizzair.

Brunel University London

Brunel je državni univerzitet sa 14500 studenata koji se nalazi u istočnom predrađu Londona Uxbridge, zbog čega je veoma lako doći do njega. Ukoliko dolazite iz centra, nekih 40 minuta metroom, a od Heatrow i Luton aerodroma ne treba više od 40-50 minuta vožnje. Wizzair počinje da leti 5 puta nedeljno za London iz Beograda, i takođe i iz Sarajeva, te leteti za London više nije skupo kao ranije. Mi smo letele Wizzair-om i onda smo sa aerodroma Uberom brzo stigle na Brunel. Imale smo sastanak sa Admission Office Brunela i saznale smo različite novosti. Najbitnije je da je stipendija za umanjenje školarine i dalje dostupna za naše studente, kao i da studentski smeštaj na kampusu se može dobiti za sve tri godine osnovnih studija, odnosno godinu ili dve master studija. Brunel kampus je veliki i moderan, sa velikim brojem restorana, teretana, učionica, bibliotekom i domovima sve u okviru jednog kampusa. Sa druge strane ulice nalaze se Lidl i Aldi, pa studenti veoma lako mogu u kupovinu. Na kampusu postoje i večerenje žurke i druženja, a studenti uvek mogu i metroom do centra grada. Na kampusu je prisutan Starbacks, Costa coffe, Subway i mnogi drugi restorani sa različitim tipovima hrane po studentskim cenama. Tu je naravno i velika studentska menza sa kuvanim obrocima. 
University of Roehampton

Odlučile smo da ostanemo na istočnoj strani Londona, pa je sledeća stanica logično bila Roehampton, koja se takođe nalazi na nekih 40 minuta metroom od centra. Od Brunela je udaljen 30 minuta uberom, pa ako imate prijatelje na Brunelu, neće biti daleko. Za razliku od Brunela koji je u modernoj arhitekturu, Roehampton je potpuno drugačiji, tradicionalan, sa viktorijanskom arhitekturom u zadnjem delu kampusa. Na ulazu su moderne zgrade, ali većina je tradicionalna i zaista je prelepo. Roehampton je jedini univerzitet u Londonu koji ima svoj part, i to na čak 14 hektata. Studenti žive u okviru parka, u kome smo videli veverice, zečeve, patkice i sve je veoma bezbedno i idilično. Imale smo sreće da je bio prelep, sunčan dan, te smo srele i naše studente iz Srbije, Bosne i Crne Gore koji su se sunčali i preneli nam svoja lepa iskustva sa studija. Roehampton ima jednu od najpovoljnijih školarina u Londonu, a preko Ino Edukacije dobija se i dodatna stipendija od 20% te je ovo zaista veoma dobar value for money, jer ovo državni univerzitet sa verovatno najlepšim kampusom u Londonu. 


Glion London

Glion, čuveni institut za biznis i hotelijerstvo iz Švajcarske, ima svoj kampus i u Londonu. Zapravo, njihov kampus funkcioniše u okviru Roehampton univerziteta, te nismo hteli da propustimo priliku da posetimo i naše partnere na Glionu. Studenti Gliona mogu da koristi sve pogodnosti Roehampton kampusa: biblioteku, teretane, restorane, menzu, park itd. Glion se nalazi u manjoj, viktorijanskoj vili koja je pod zaštitom države, te je očuvan stari dizajn i izgleda veoma lepi. Glion ima oko 140 studenata u Londonu i većina je prvi deo studija završila u Švajcarskoj, da bi potom prešla u London, gde će imati i svoju plaćenu praksu. Većina studenata Gliona živi u Glion domu koji se nalazi odmah pored Univerziteta. Glion u Londonu je dobra mešavina malog, privatnog univerziteta i velikog, državnog kampusa, dajući mogućnost studentima da iskuse oba. 
Šetnja po Londonu

Iako je London veliki grad od skoro 9 miliona stanovnika, on je takođe i intiman i svaki deo grada ima neku svoju atmosferu. Puno je parkova, Temza meandrira pružajući prelepe obale i vidike. Javni saobraćaj funkcioniše savršeno, tako da se lako svuda stiže. Mi smo obišle Bankigemsku palatu, King's Cross železničku stranicu i Hari poter platformu, Green park, Oxford i Regent street, obalu Temze, London bridge i Tower bridge. Ovo je par slika iz našeg obilaska.
David Game College

Danas danas provodimo u centru grada. Prva destinacija: David Game College. Ova privatna i poznata srednja škola koja se nalazi u centru Londona, u blizini Tower Bridge. Do prošle godine bila je poznata gradska škola, namenjena samo lokalnim studentima i međunarodnim studentima koji žive u Londonu. Međutim, od ove godine izgrađena je rezidencija u saradnji sa London Nest (veliki fond za studentsko stanovanje) i od je u ponudi i boarding program. Studenti će ići u školu u David Game College, a odmah pored je London Nest rezidencija, koja je potpuno nova i prelepo uređena. Đaci David Game College uglavnom posle upisuju studije na Russel Group. Škola je veoma fokusirana na nauke, medicinu, ali i umetnost. Škola je na 5 spratova, sa puno učionica, laboratorija za nauku, kafićem i restoranom. Ukoliko student želi da se bavi nekim dodatnim sportovima, u blizini škole nalaze se različiti bazeni, tereni i opcije za jahanje koje studenti mogu koristiti. U podrumu škole nalazi se sportska sala u kojoj se vežba joga, samba i mačevanje. 

London South Bank University

Posle laganog doručka, uzbuđeno skačemo na double-decker autobus, naravno sedimo gore. Nekoliko stanica dalje nalazi se London South Bank University (LSBU) koji je još veći nego kada smo bili poslednji put 2018.godine. LSBU kampus je zapravo ceo jedan kvart u Elephant and Castle delu Londona, okružen Temzom. LSBU je zapravo ceo jedan kvart, koji se stalno povećava, i svaki put kad dođemo postoji nova zgrada. Kako je LSBU poznat kao dobar univerzitet za zapošljavanje, koji je u centru grada i ima povoljnu školarinu, jasno je zašto su studenti zainteresovani. Mi smo posle sastanka sa International Recruitment, otišle u obilazak kampusa sa njima a potom na ručak u studentskom restoranu. Odabrale smo karipsku piletinu, bila je odlična! Na meniju su i sendviči, salate, peciva, slatkiši, te niko neće ostati gladan. Kuvani obrok je u ponudi svaki dan, tako da će i gurmani biti zadovoljni. Na kampusu je jedna užurbana, vesela, studentska atmosfera i u studentskom centru deluje veliki broj studentskih klubova. Od sporta, do nauke, preko preduzetništva i vina, svačije interesovanje će biti zadovoljeno. Studentski klubovi su i odličan način da steknete nove prijatelje i krenete da stvarate svoju mrežu britanskih i internacionalnih poznanstava. Na ovom univerzitetu za to baš imate mogućnosti!Istituto Marangoni London

Posle masovnog ručka nekako smo se pokrenule, i idemo dalje. Ispred LSBU je stanica gde autobus direktno vozi do Marangonija, kako zgodno. Nekoliko stanica, predivna vožnja preko Tower Bridge autobusom 343 i stižemo! Marangoni se nalazi u Fashion Street, u posh delu Londona, baš blizu David Game College gde smo bile jutros. Estetika Marangoni London kampusa prati estetiku kampusa u Milanu - crne boje, glamur, beli stolovi, Mac uređaji, sve je elegantno i glamurozno. Kampus u Londonu je manji nego u Milanu, ali i dalje dovoljno veliki, jer se nalazi u nekoliko spojenih zgrada. Studenti sede i kreiraju kolekcije zajedno, svuda se može videti moda u nastajanju. Na kampusu je i kafereterija, sa sednvičima, salatama i slatkišima, gde studenti provode i svoje slobodno vreme. Dostupne su različite laboratorije, gde studenti mogu da eksperimentišu i dogovaraju se oko zajedničkih projekata. Kako je UK sistem obrazovanja fleksibilan, svi programi imaju državnu UK akreditaciju, i ovo je super šansa za studente koji žele da spoje UK i italijansku modu. 
TEDI London

Poslednja stanice pre zaslužene večere i odmora! TEDI London je nov britanski fakultet koji su zajedno kreirali King's College London (pod čijim okriljem sada radi), Arizona State University i UNSW Sydney, jer su želeli da vide da li inženjerstvo može da se predaje na bolji i inovativniji način. TEDI London ima svoj, potpuno nov kampus u Rotherhithe delu Londona, takođe nedaleko od Temze. Studenti ovde studiraju kroz project-based learning, odnosno stalni imaju projekte i tu su da predviđaju trendove u tehnologijama. Bilo je ovo zaista uzbudljivo putovanje, a ovde saznajte zašto je sada pravo vreme za studije u Engleskoj!