Otvoren konkurs za regionalne stipendije u Italiji!

Otvoren konkurs za regionalne stipendije u Italiji!

Jedan od razloga zbog kog se studenti često odlučuju za studije u Italiji su, pored izvanrednih univerziteta, i regionalne stipendije. Tim Ino edukacije vam u narednom tekstu iznosi sve proverene i detaljne informacije u vezi sa načinom apliciranja, dokumentacijom koja vam je neophodna, kao i rokovima.

Apliciranje nije nimalo jednostavno, procedura je kompleksna i podrazumeva obimnu dokumentaciju za koju je potrebna pomoć roditelja. Pozivamo sve studente koji budu imali bilo kakve nejasnoće i kojima bude bila potrebna pomoć da se jave našim iskusnim Ino mentorima i privedu ovaj proces kraju olakšano i sa manje stresa.


Šta je regionalna stipendija?

Kao što je već poznato, Italija je podeljena na regione (Lombardia, Veneto, Lazio itd.) koji univerzitetima dodeljuju fondove za stipendiranje internacionalnih i domaćih studenata. 

Pojedini državni univerziteti insistiraju da studenti svakako obave proceduru prijave, kako bi im na taj način odredili visinu školarine, shodno finansijskom stanju porodice.

U okviru regionalne stipendije dodeljuje se niz finansijskih pomoći, kao i drugih pogodnosti (bonovi za hranu u fakultetskoj menzi, smeštaj u domu i drugo) Možete dobiti novčani iznos u rasponu od 3400 evra do 5200 evra, u zavisnosti od primanja vaših ukućana i finansijske dokumentacije koju dostavite. Imajte na umu da se za stipendiju prijavljujete do kraja septembra 2020. godine (na većini univerziteta), a da se rang liste objavljuju u oktobru. Novčana pomoć leže na vaš račun tek u decembru ove ili januaru naredne godine.

Važna napomena takođe jeste da ne zaboravite da ste svakako dužni da, za potrebe viziranja, pokažete na svom računu finansijsku garanciju u iznosu zavisnom od nivoa studija (za jednogodišnje master studije oko 10000 evra, studenti osnovnih studija i dvogodišnjih mastera oko 6000 evra) kako biste dobili studentsku vizu. Od ovoga su isključeni SAMO studenti kojima je u toku aplikacionog procesa dodeljena puna stipendija.


Ko može da aplicira?

Za stipendiju mogu da apliciraju svi studenti koji po prvi put upisuju osnovne ili dvogodišnje master studije, studenti viših godina studija, pa čak i ako ste ušli u produženu godinu. U ovo se ubrajaju studenti upisani na državne fakultete (npr. Ca’Foscari, Univerzitet Padova, Univerzitet Pavia, Univerzitet Sapienza i mnogi drugi), kao i studenti privatnih fakulteta prepoznatih od strane ministarstva Italije (Cattolica Milano, IULM, LUMSA i drugi)

Za stipendiju ne mogu da apliciraju studenti koji su već završili nivo studija koji upisuju (npr. Idete na master, a imate već završen jedan master), ukoliko već primate neku stipendiju, studenti koji su „zamrzli“ godinu ili koji imaju određeni prekid u školovanju, studenti koji imaju više produženih godina od jedne, part time studenti i jednogodišnji master studenti.


Koji su uslovi za apliciranje?

Da biste stekli pravo da aplicirate za regionalnu stipendiju Italije potrebno je da budete upisani ili u završnici procedure upisa na odabrani fakultet u Italiji (merit requirements) i da ispunjavate finansijske uslove koje regija određuje (income-based requirements):

  • Merit requirements -  potrebno je ostvariti akademski minimum koji je fakultet zadao za upis tj. da dostavite dokumentaciju koja je nedostajala prilikom apliciranja (diploma srednje škole/osnovnih studija i završne ocene/transkripti). Nakon što fakultet dobije ta dokumenta i nakon što uradite predupis, bićete u mogućnosti da nastavite proceduru za regionalnu stipendiju jer ćete od tog trenutka biti zvanično upisani. Rok za dostavu dokumentacije iz škole je obično početak avgusta.
  • Income-based requirements – uslov koji se odnosi na finasijsku situaciju u porodici i određuje se putem dva glavna indikatora ISSE (“Indicatore della Situazione Economica Equivalente all'estero” ) odnosno finansijska situacija porodice koja se odnosi na primanja po članu porodice i ekonomsku situaciju i ISPE („Indicatore della Situazione Patrimoniale Equivalente“) koji predstavlja svojinu i nepokretnosti.

Uslov za apliciranje za stipendiju je da primanja u okviru vaše porodice u prethodnoj godini za ISEE budu manja od 23000 evra, a proračun za ISPE manji od 50000 evra, odnosno vrednost nepokretnosti u vlasništvu porodice. Vodite računa koju godinu tačno su fakulteti naveli kao referentnu! Zahtevana primanja se mogu razlikovati u zavisnosti od regije i stoga je potrebno da u svakom trenutku pratite zvaničan konkurs svog univerziteta!

ISEE I ISPE se izračunavaju tako što obično fakultetu ili odabranoj instituciji zaduženoj za izračunavanje ova dva indikatora pošaljete mejlom ili poštom kompletnu finansijsku dokumentaciju iz koje prave proračun indikatora. Nije isključeno da odete i lično u kancelariju zaduženu za to u Italiji, ali zbog Korona virusa, verovatno će biti ponuđene alternative.


Koja dokumentacija mi je potrebna i do kada mogu da se prijavim?

Potrebno je da dostavite sledeću dokumentaciju kako bi vaš ISSE bio izračunat:

  • Kućnu listu koja podrazumeva tačan broj vaših ukućana i informacije o njima (ime, prezime, datum rođenja, zaposlenje...)
  • Godišnji prihod članova kućne liste
  • Ekonomsku vrednost nekretnina koja je u vlasništvu članova navedene kućne liste
  • Ekonomsku vrednost pokretne baštine

Sva navedena dokumentacija treba da bude prevedena na italijanski jezik i dodatno overena (legalizovana) u ambasadi Italije.

Većina univerziteta još uvek nije objavila konkurs za regionalnu stipendiju. Pretpostavljamo da će to učiniti do polovine avgusta. Trenutno je prijava otvorena za Univerzitet u Padovi, Univerzitet u Paviji, kao i IULM. Stipendija za regiju Lazio je otvorena još od početka juna, stoga požurite sa prijavom! Prijave su do kraja avgusta ili septembra, u zavisnosti od univerziteta.SREĆNO!



Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, kontaktirajte nas putem mejla na office@inoedukacija.com, putem telefona na +381615544199 ili putem upita ispod: