Studentski život u Londonu

Studentski život u Londonu

London je jedna od najpoznatijih i najposećenijih metropola na svetu, i zaista postoji nešto za svakoga, bilo da vas zanimaju turističke atrakcije, kulturna mesta ili noćni život. London će vas sasvim sigurno oduševiti sa svojom ponudom. Ali kakve su opcije za studente u Londonu?



Akademski kvalitet i raznovrsnost programa


Akademske opcije u Londonu čine se beskrajne! Grad je veliki globalni centar visokog obrazovanja u oblasti predavanja i istraživanja i ima najveću koncentraciju institucija visokog obrazovanja u Evropi. Po ispitivanju za 2015/16. godinu, London je imao najveći broj najbolje rangiranih univerziteta na svetu! 

Programi koji su na raspolaganju studentima su raznovrsni, i čitava UK je poznata po tome da nudi svojim studentima širok spektar opcija programa. Ovo je dobar kontrast u odnosu na naše studije koje su često previše uopštene, jer će vam dati specifična znanja koja su vrlo primenljiva  u onoj oblasti u kojoj želite da se radite.

Zaradite tokom studija 


Verovatno se pitate koliko je zaista moguće raditi i studirati. Ključno je imati dobru organizaciju vremena, ali je i više nego izvodljivo.  

Dosta studenata imaju part-time poslove u toku svojih studija. Ono što je važno da uvek zapamtite, jeste da zbog vaše studentske vize, vi ne možete da radite duže od 20 sati nedeljno, ali to je i više nego dovoljno s obzirom na to da Velika Britanija ima veliku platu po satnici(od 6.56£ do 8.91£ u zavisnosti od vaših godina). Odnosno u evrima od 7.5 do 10 eur po satu.


Studentski poslovi i porez

Studenti najčešće biraju poslove u ugostiteljstvu ili u okviru svog univerziteta.  Potrebno je da znate da pre nego što počnete sa radom, treba da se prijavite da dobijete svoj NIN(national insurance number) broj, koji vam je potreban kako biste mogli da radite u UK jer oni preko toga prate vaša primanja. To naravno nije ništa strašno i postupak je vrlo jednostavan, potrebno je da pozovete njihov broj, kažete da ste došli da studirate u VB i da želite da počnete da radite, nakon čega će vam oni dati dalje instrukcije. Ne morate da brinete za porez, jer je on tako organizovan da ne oporezuje one sa niskim primanjima, pa svako ko ima ispod 12 000 funti godišnje ne plaća porez, a vi zbog ograničenja da možete da radite samo 20h nedeljno, vrlo verovatno nećete stići do tog iznosa.

Posao nakon studija - Graduate viza

Osim rangiranja po kvalitetu, sve je veći akcenat na zapošljivosti i univerziteti se trude da što više pomognu svojim studentima da nađu zaposlenje. Univerziteti ovo postižu tako što razvijaju karijerne centre koji daju smernice studentima u vezi pisanja CV-ja, pripreme za intervju, na kojim mestima da tražite posao, a osim toga, često organizuju i događaje gde dolaze predstavnici poznatih kompanija koji traže praktikante. 

Svi univerziteti ističu procenat njihovih diplomaca koji nađu posao ili uspešno nastave studije u roku od 6 meseci posle diplomiranja. Kod boljih univerziteta taj procenat prelazi 85%. 


Uslove značajno poboljšava i nova Graduate viza, koja vam dopušta da nakon diplomiranja ostanete dve godine u UK i tražite posao ili radite. Više informacije o tome ovde

Ino preporuke za studije u Londonu


London South Bank University - za život u centru Londona


Imaju široku ponudu sa preko 400 kurseva osnovnih i master studija. Dve godine zaredom su nagrađivani titulom  ‘University of the Year for Graduate Employment’. Nalaze se u centru Londona koji je više puta proglašen za 1. grad za studente zahvaljujući profesionalnim prilikama koje postoje za studente. Imaju skoro 2000 internacionalnih studenata iz preko 130 država.


Roehampton University - najlepši kampus na jugu Londona


Roehampton je državni univerzitet i predstavlja jedini Univerzitet u Londonu koji ima svoj park kampus od čak 21 hektara! Ovo omogućava studentima da se potpuno posvete studijama, te da žive u nekoj od 12 rezidencija na kampusu. Univerzitet se sastoji od 4 istorijska koledža, koji su formirani još u 19.veku. Skoro svi studenti imaju opciju da studiraju u inostranstvu kao deo svojih studija, na nekoj od partnerskiih institucija ovog univerziteta poput Njujorka, Kalifornije, Melburna, Sidneja ili nekih drugih gradova u kontinentalnoj Evropi, Kanadi  i mnogim drugim mestima.

Brunel University London - za one koji žele više

Spada u top 10 univerziteta u Londonu i u top 25 univerziteta u Velikoj Britaniji po početnim platama njihovih diplomaca. Nalazi se na sat vremena od samog centra Londona. U svojoj ponudi ima preko 100 opcija za master i osnovne studije. Na svom veoma dobro opremljenom kampusu nudi studentima labaratorije, prelepe zgrade za studije, domove, restorane, prodavnice i sve što treba studentima na jednom mestu!


Kako Vam mi možemo pomoći?


Prijava na bilo koji od ovih univerziteta vam je besplatna preko nas i možete dobiti umanjene školarine na našim partnerskim univerzitetima.


Zakažite besplatne konsultacije ovde sa nama ukoliko želite da čujete još više o studijama u UK.