Otvoren konkurs za Sakura stipendije

Otvoren konkurs za Sakura stipendije

Želite da istražite Japansku kulturu? Otvoren je konkurs za dodelu pet stipendija, u vidu studijskog putovanja u Japan, za izradu istraživačkog rada na temu u vezi sa Japanom.

Želite da saznate nešto više o japanskoj kulturi?

Sakura stipendija vam omogućava upravo to! Ponose se već deset godina dugom saradnjom i uspešnim stipendistima iz raznih oblasti (društvenih i prirodnih nauka, kao i umetnosti).

U cilju promovisanja izučavanja svih aspekata japanskog društva i kulture u Republici Srbiji, kao i jačanja srpsko-japanskog prijateljstva, kompanija JT International a.d. Senta, koja posluje u sastavu Japan Tobacco International grupe, u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji raspisuje:

KONKURS 2023

 za dodelu pet stipendija, u vidu studijskog putovanja u Japan, za izradu istraživačkog rada na temu u vezi sa Japanom. Neki od istraživačkih radova prošlog konkursa jesu: „Startup u Srbiji i Japanu,“ „Poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji uz primenu Japanske prakse“ kao i mnogi drugi. 

Pustite da vas mašta odvede u Japan! 

Za učešće na konkursu potrebno je podneti predlog istraživačkog rada prema obrascu za prijavu na sajtu https://sakurastipendije.rs/ . Tema istraživačkog rada treba da bude iz jedne od sledećih oblasti:

  • Društvenih i humanističkih nauka (ekonomije, prava, političkih nauka, filozofije, japanskog jezika i književnosti)
  • Kulture i umetnosti
  • Kaizen menadžmenta

Pravo učešća na konkursu imaju:

Studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija svih akreditovanih univerziteta u Republici Srbiji i istraživači koji nisu u stalnom radnom odnosu.

Za učešće na konkursu potrebno je podneti predlog teorijskog dela istraživačkog rada prema obrascu za prijavu na sajtu http://www.sakurastipendije.rs.

Potrebna dokumenta za učešće na konkursu:

  • Popunjena prijava
  • Fotografije popunjenih, overenih stranica važećeg indeksa sa osnovnih, postdiplomskih ili doktorskih studija akreditovanih univerziteta u Republici Srbiji
  • Diploma završenog fakulteta sa dodatkom diplomi, odnosno uverenjem o položenim ispitima ukoliko je kandidat završio studije ili je na postdiplomskim ili doktorskim studijama
  • Za istraživače – spisak naučnih radova
  • Uverenje, odnosno potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje ili PIO fonda Srbije da kandidat nije na evidenciji lica u radnom odnosu
  • Lična karta ili pasoš
  • Preporuka profesora osnovnih, postdiplomskih ili doktorskih studija akreditovanih univerziteta u Republici Srbiji

Prijavu na srpskom ili engleskom jeziku studenti mogu preuzeti u delu „Konkurs“ na sajtu Sakura stipendija https://sakurastipendije.rs/konkurs/ . Popunjenu prijavu, kao i ostala navedena dokumenta, skenirana i u PDF formatu, studenti mogu da postave, takođe, u delu „Konkurs“ na  zvaničnom sajtu Sakura stipendija.

Rok za slanje prijava je 26. jun 2023. u 17:00.

Od uredno podnetih prijava, komisija će izabrati 5 (pet) učesnika, podnosilaca predloga istraživačkog rada. Ovih pet učesnika će steći pravo na studijsko putovanje u Japan, koje će se realizovati krajem 2023. godine.

Kroz studijsko putovanje, dobitnici stipendije će imati priliku da se iz prve ruke upoznaju sa prilikama u Japanu i da svoje stečeno znanje inkorporiraju u istraživačke radove koje treba da pošalju najkasnije do 31. januara 2024. godine. Istraživački radovi trebaju da se bave nekim od stvari koje čine Japansku kulturu posebnom kao i kako se vrednosti mogu primeniti u Srbiji.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 1. septembra na internet stranici https://sakurastipendije.rs/ , nakon čega će biti upriličena svečana dodela stipendija.

Za sve dodatne informacije u vezi sa konkursom za Sakura stipendije možete poslati upit na email adresu konkurs@sakurastipendije.rs .

Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam upit ili zakažite besplatan sastanak sa INO mentorima.